Будьте добрими самарянами! Ангел Господній"(Повний текст)
  • Нед, 14/07/2013 - 15:00

Молитва “Ангел Господній” з Папою Франциском зібрала тисячі віруючих. Її особливістю 14 липня стало місце проведення: вона пройшла в Кастель Гандольфо на площі перед літньою резиденцією Римських Понтифіків. Святіший Отець прибув сьогодні з візитом до міста, розташованого за 40 км. від Риму. У своїх розважаннях перед марійською молитвою, Папа звернувся до притчі про доброго самарянина. Він закликав віруючих до свідчення милосердя та уваги до свого ближнього і звернув увагу на роботу сучасних медиків, запросивши їх керуватися євангельськими чеснотами. Франциск попросив вірних молитися за  плідне проведення Всесвітніх Днів Молоді в Ріо-де-Жанейро, куди він відправиться через кілька днів. Після молитви Понтифік висловив свою солідарність з українськими віруючими, які згадують сьогодні річницю Волинської трагедії.

“Сьогодні нашу недільну зустріч ми переживаємо тут, в Кастель Гандольфо, − сказав Папа. − Я вітаю жителів цього прекрасного міста! Хочу подякувати особливим чином за ваші молитви, і роблю це з усіма паломниками, які прибули сюди у великій кількості.

Сьогоднішнє Євангеліє, –  а ми говоримо про 10 главу Євангелія від Луки, − розповідає відому притчу про доброго самарянина. Ким була ця людина? Він був одним з тих, хто йшов з Єрусалиму до Єрихону по дорозі через Юдейську пустелю. На початку цієї дороги якийсь чоловік зазнав нападу бандитів; його пограбували, побили і кинули напівмертвого. Перед самарянином пройшли священик і левіт, дві особи, включені у вершення культу в Храмі Господа. Вони бачили цю бідну людину, але пройшли, не затримавшись. А самарянин, коли він побачив людину, “зглянувся”, говорить Євангеліє. Він зглянувся! (Лк. 10, 33). Він підійшов до нього і перев’язав рани, поливаючи олією і вином, і, посадивши його на свого осла, привіз у заїзд і оплатив його перебування там. Одним словом, він подбав про нього: це приклад любові до ближнього. Але чому Ісус вибрав самарянина в якості головного героя притчі? Адже юдеї зневажали самарян через різницю релігійних традицій; але Ісус показує, що серце самарянина добре і щедре, і що − на відміну від священиків та левітів − він втілює волю Бога, Який хоче більше милосердя, а не жертви (пор. Мк. 12, 33). Бог завжди хоче цього: милосердя, а не йти, засуджуючи всіх, ні! Милосердя з серця, бо Він милосердний. Він розуміє наші страждання, наші труднощі, наші гріхи теж. Він дає нам всім це милостиве серце, і це те, що робить самарянин: уподібнюється до Божого милосердя, того милосердя, якого сам потребує.

Людиною, яка повністю зрозуміла це Євангеліє про доброго самарянина, є св. Каміл де Леліс, засновник згромадження Слуг хворих, покровитель хворих та медичних працівників. Св. Каміл помер 14 липня 1614р., − якраз сьогодні починається четверте сторіччя з дня його смерті, яке завершиться через рік. Вітаю з любов’ю всіх духовних дітей св. Каміла, що живуть в його харизмі благодійності й в щоденному контакті з хворими. Будьте, як він, добрими самарянами! А також лікарями, медсестрами і тими, хто працює в лікарнях і будинках престарілих, прагнучи бути оживленим тим же духом. Ми довіряємо цю інтенцію заступництву Пресвятої Марії.

І ще одну інтенцію хочу довірити Богоматері, разом з усіма вами молитися Богородиці. Вже близько Всесвітні Дні Молоді в Ріо-де-Жанейро. Багато молоді тут сьогодні, але всі ви молоді душею. Через вісім днів я поїду туди, але багато молодих людей приїдуть до Бразилії раніше. Давайте молитися за це велике паломництво, яке вже починається, щоб Богоматір з Апаресіди, покровителька Бразилії, направляла кроки учасників і відкрила їх серця на прийняття місії, яку Він їм довіряє”, − сказав під час своїх роздумів Папа.
На закінчення Святіший Отець надіслав своє привітання віруючим Луцької єпархії в Україні, які сьогодні в місцевому катедральному соборі відзначають 70-річницю різанини на Волині. Франциск вважає, що такі трагедії, “спровоковані націоналістичною ідеологією в трагічному контексті Другої світової війни” і принісши десятки тисяч жертв, мобілізують до братерства двох народів, польського та українського. Папа закликав їх до “глибокого примирення” між собою.

Джерело: http://popefrancis.org.ua