«Бог дає нам хліб наш щоденний, тому Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться»,- Глава УГКЦ у 159-й день війни
  • Втр, 02/08/2022 - 11:33

Господь Бог благословить усіх нас. Він є Тим, хто дає нам хліб наш щоденний, як ми молимось про це в «Отче наш». Тому вкотре повторю: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться! Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у 159-й день нерівної борні українського народу з російський агресором.

Предстоятель зауважив, що за понад 5 місяців війни ворог у 60 разів більше атакував цивільні об’єкти, споруди і людей, аніж військових. Тож бачимо, вкотре наголосив він, що справді йдеться про геноцидні наміри нападника, який прийшов для того, аби вбивати український народ. «Наш народ стікає кров’ю… Але захищає своє. Боронить свою землю в любові до Бога і ближнього», — додав Глава Церкви і розповів про ситуацію на фронті.

«Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться! Щобільше, Україна думає не тільки про себе, а й про те, як нагодувати голодних у цілому світі», — сказав Блаженніший Святослав. Він розповів, що саме сьогодні, 1 серпня, перший хлібний караван має вийти з Одеси, щоби вивезти українське зерно й нагодувати голодних по різних країнах. «Це дуже особливий момент, від якого залежить доля мільйонів. Тому помолімося за успіх цієї благородної справи, бо ворог нищить хліб навмисне. Тільки на Запоріжжі впродовж останніх місяців росіяни навмисно знищили 40 тисяч тон українського зерна», — закликав Предстоятель.

У цей день Глава УГКЦ продовжив подорож дорогами мудрості й досвіду християнської молитви, роздумавши над молитвою слухання.

«Якщо ми не вміємо слухати, слухати Бога, який до нас звертається, нам відповідає, — переконаний архиєрей, — то дуже швидко в такій нашій молитві-зверненні до Нього можемо розчаруватися. Тому молитва слухання — це невід’ємна частина духовного життя людини. У діалозі з нашими ближніми, лише навчившись їх слухати, ми будемо їх розуміти. Тоді наше спілкування стане повноцінним, зрілим та плідним. Щось подібне відбувається і в молитовному житті».

Молитва слухання, за словами Глави Церкви, дуже особливо відкривається нам на прикладі пророка Іллі. Саме завтра ми святкуватимемо його пам’ять в Україні. Пророк на горі Хорив слухав Бога, який до нього наближався, і намагався розпізнати момент Його присутності. Не у буревії, не у громі й блискавці, але в легенькому подуву вітерця прийшов до нього Бог.

«Навчімося і ми слухати в молитві нашого Бога!» — закликав Блаженніший Святослав.

Він розповів, що зазвичай у духовній практиці молитву слухання називають молитвою зі Святим Письмом, Божим словом або Lectio Divina, — це старовинна монаша практика спілкування людини з Богом. Святе Письмо — не просто букви чи слова. Це — живе Боже слово, яким Він звертається до нас сьогодні.

«Нам треба вміти правильно Його слухати, читаючи Святе Письмо. Отож запрошую вас до цієї школи моління Святим Письмом, яке має різні дуже важливі кроки для зближення зі словом Божим, щоб його почути, а відтак ним жити. Читаймо Святе Письмо щодня!» — звернувся до вірних Блаженніший Святослав, анонсувавши, що у наступних щоденних відео розповість, як саме слід читати Біблію.

«Боже, благослови Україну. Боже, почуй нашу молитву. Боже, промов до нас твоїм животворним Словом, яке визволяє, покріпляє і підносить. Ми з пророком кажемо Тобі сьогодні: „Говори до нас, Господи! Слуга Твій, слуги Твої, діти Твої готові Тебе слухати“», — сказав на завершення Глава УГКЦ.