«Бог і держава. Європа між світськістю і секуляризмом» – головна тема Генеральної асамблеї ССЕЕ
  • Пон, 30/09/2013 - 18:41

3-6 жовтня у Братіславі (Словаччині) відбудеться Генеральна асамблея Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE), у якій візьмуть участь глави католицьких єпископатів Європи, серед яких також і блаженіший Святослав, предстоятель УГКЦ, котрий очолить літургію у греко-католицькому обряді в кафедральному храмі (в суботу, 5 жовтня).

Глави Єпископських Конференцій Європи на протязі чотирьох днів будуть спільно шукати відповіді на питання: наскільки Бог і релігія знаходять визнання і пошану, а рівно ж і є дієвими у Конституції, правовій системі та суспільстві європейських держав?

«Церква піклується про благо людини. Вона дбає про все, що є добрим для цілісного розвитку людини і суспільства, в якому вона живе», – наголошує о. Дуарте да Кунья, Генеральний секретар CCEE. За його словами, сучасні глибокі соціальні, екологічні і культурні зміни загрожують самим морально-етичним основам життя людини та суспільства. Часто ми стаємо заручниками ситуації, коли держава, яка хоче показати себе модерною та демократичною, намагається замінити релігію секуляризмом. Однак держава чи суспільство, які нездатні відкритись Абсолютному, скочуються до практичного індивідуалізму, коли егоїстичні потреби одиниць стають нормою, що призводить до згубних наслідків для ближніх та всього суспільства. Кожна людина має відкритість і бажання Абсолютного. «Здорова світськість» чи «позитивна світськість» не боїться Бога. Генсек ССЕЕ переконаний, що навіть в контексті поділу Держави і Церкви «релігія і Бог не є перепоною, але допомогою для осягнення блага особи та суспільства».

В засіданнях Генаральної асамбеї ССЕЕ візьмуть участь префект Єпископської конгрегації Святого Престолу, Апостольський нунцій в Словаччині, Генеральний секретар Ради Єпископських Конференцій Африки та Мадагаскару (SECAM), а також Його Святість Ігнатій Йосиф ІІІ, сирійський патріарх Антіохії і всього Сходу.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на ССЕЕ