Бог утішає тих, хто дозволяє Йому утішити себе
  • Втр, 10/12/2019 - 15:25

Проповідуючи під час ранкової Святої Меси в «Домі Святої Марти», Святіший Отець закликав вірних замислитися над запитанням, яке випливає з літургійних читань цього дня: «Як Господь утішає та виправляє?»

Господь провадить Свій народ, утішає його, але також виправляє його та карає з лагідністю, як батько, як пастир, що несе на плечах ягнята. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» у вівторок, 10 грудня 2019 року. Святіший Отець прокоментував перше літургійне читання дня з Книги Ісаї, в якому пророк звіщає народові надію: «Утіште, утіште народ Мій, каже ваш Бог. Промовляйте Єрусалимові до серця й вістить йому, що скінчилась його служба, спокутовано його несправедливість, бо він прийняв з руки Господньої удвоє за всі його злочини!» (Іс 40, 1-2).

Немов пастир, що носить ягнят на грудях

«Господь завжди утішає, – підкреслив проповідник, – але за умови, що ми дозволимо Йому утішити себе». Пояснюючи, яким чином Бог утішає нас, він прочитав наступний уривок з Книги Ісаї: «Немов пастух, пастиме своє стадо, рукою власною збере їх, ягнят носитиме на грудях, дійних лагідно водитиме» (Іс 40, 11). Святіший Отець закликав усіх, хто слухає цей уривок, повторити його в своєму серці. «Це уривок про лагідність», – наголосив він, додаючи, що Господь утішає, виправляє й карає з лагідністю. «Ви уявляєте себе на грудях Господніх після того, як ви згрішили?», – запитав Папа вірних. Він наголосив, що таке ставлення Бога до нас не є дипломатією, а виявом радості: «Це Його радість, коли грішник наближається до Нього. І радість вчиняє Його лагідним».

Радість Господа, коли грішник наближається до Нього

Як зазначив проповідник, про цю лагідність йдеться також у притчі про Доброго Пастиря, яку розповідає Христос в Євангелії цього дня. «Чи не кине він дев’ядесят дев’ять у горах і не піде шукати ту, що заблукала? І коли пощастить знайти її, (…) радіє нею більше, ніж дев’ядесят дев’ятьма, що не заблукали» (Мт 18, 12-13). «Такою є радість Господа перед обличчям грішника, перед нами, коли дозволяємо Йому простити нас, коли наближаємося до Нього, аби Він нам простив», – пояснив Наступник святого Петра.

Приймати Господнє утішення, що відкриває двері на прощення

Святіший Отець зазначив, що ми скаржимося на свої труднощі, бо диявол хоче, аби нас охопив сум, щоб ми були засмучені труднощами життя, власними обмеженнями й гріхами, вважаючи, що Бог їх не простить. Саме тоді, за словами Папи, чуємо голос Господа, Який лагідно промовляє: «Я утішаю тебе, Я поруч з тобою».

На завершення Проповідник наголосив, що дуже важливо вірити в це Господнє утішення та приймати його, бо воно відкриває двері на благодать і прощення.