Бог завжди поспішає нам назустріч і ніколи не спішить залишати нас. Папа Франциск зустрівся з катехумнами із 50-ти країн світу
  • Нед, 24/11/2013 - 10:37

«Ви готові ступити сьогодні на цю дорогу під проводом Христа?» – таким є одне із запитань, передбачене Чином введення у катехуменат, який Папа Франциск здійснив в базиліці Святого Петра у Ватикані, яким 35 кандидатів до Хрищення з різних країн світу розпочали свій шлях приготування до християнського втаємничення. А загалом, у зустрічі, що відбулася у суботу, 23 листопада 2013 р., в базиліці Святого Петра у Ватикані, взяли участь понад 500 катехуменів з майже 50 країн світу. Це був дуже промовистий підсумок Року віри, який добіг до свого завершення.

Перед початком, різними мовами прозвучали кілька свідчень від тих, які відкрили для себе красу віри: «Я наблизився до Католицької Церкви два роки тому, в університеті я познайомився з дівчиною, яка переконала мене прийти та послухати катехизу... Зустріч за зустріччю, і я дедалі більше зацікавлювався, тому що вони давали конкретні відповіді на справжні проблеми...». «Прибувши до Італії, я почала читати Біблію. У вірі я знайшла мир, Бог – це Той, Який завжди мне слухає, є терпеливим, завжди доступним і не судить мене...». «Я народився і зростав у сім’ї, у якій не було релігійних цінностей, але я завжди намагався наблизитися до Церкви та отримати Хрищення. Я відкриваю красу християнської католицької віри та постаті Ісуса...», – після цих свідчень кандидатів до християнського втаємничення, своїм досвідом також поділилася пара катехитів, яка допомагає готуватися до Хрищення дорослим у дієцезії Албано Лаціяле.

«Дорогі катехумени, ви прибули з багатьох різних країн. Однак, цього вечора відчуваємо, що маємо між собою багато спільного. Передовсім одне: прагнення Бога», – сказав Папа Франциск на початку проповіді. За його словами, це прагнення є дуже важливим, бо «коли забракне прагнення живого Бога, то вірі загрожує стати звичкою, згаснути».

Коментуючи євангельський уривок, який розповідає про святого Івана Христителя, який вказує своїм учням на Ісуса, як Божого Агнця, проповідник виокремив три характерні ознаки катехуменату: слухання, зустріч та шлях вперед.

«Також і ви, дорогі катехумени, – зауважив Святіший Отець, – почули тих, які говорили вам про Ісуса та запропонували вам піти за Ним, ставши Його учнями через Хрищення. Серед гамору багатьох голосів, які звучать навколо нас та всередині нас, ви почули та прийняли голос, який вказував на Ісуса, як на того Єдиного, який може дати повноту сенсу вашому життю».

Після того, як учні зустріли Вчителя, вони відчули щось нового у своєму серці: необхідність ділитися цією радістю з іншими. Але Папа зауважив, що Бог першим виходить нам назустріч: «Він випереджує нас та завжди очікує. Не віддаляється від нас, але терпеливо очікує слушної нагоди для зустрічі з кожним із нас. А коли стається ця зустріч, вона ніколи не є поспішною, тому що Бог бажає надовго залишитися з нами, щоб нас підтримувати, втішати, дарувати нам Свою радість. Бог поспішає, щоб нас зустріти, але ніколи не спішить залишити нас».

Євангеліє розповідає, що учні пішли спочатку в напрямку до Ісуса, а далі прямували вперед разом з Ним. І це, за словами Святішого Отця, дуже важливе повчання і для нас. «Віра, – сказав він, – це шлях з Ісусом; завжди пам’ятайте про це. Віра – це іти вперед з Ісусом. Це шлях, який триває усе життя». Очевидно, що на цій дорозі іноді почуваємося «втомленими та розгубленими». Але віра додає нам впевненості у «постійній присутності Ісуса в кожній ситуації, навіть найболючішій». «Ми покликані, – додав проповідник, – прямувати вперед, щоб дедалі більше входити всередину таємниці Божої любові, яка перевищує нас та дає нам змогу жити в спокої та надії».

Підсумовуючи, Папа Франциск побажав катехуменам з радістю пройти шлях катехуменату, завжди пам’ятаючи про той день і час, коли вперше відчули на собі погляд Ісуса. «Ніколи, – закликав він, – не забувайте цього Ісусового погляду. Це погляд любові. І, таким чином, завжди будете певні вірної любові Господа. Він – вірний. І будьте певні: Він ніколи не зрадить».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va