«Богородиця поведе нас через темряву до Світла – Бога», - владика Йосиф (Мілян) прочанам у Вишгороді
  • Пон, 18/05/2015 - 08:57

Цими вихідними відбулася дев’ята проща вірних Київської архиєпархії до собору Вишгородської Богородиці.

Паломництво розпочали традиційно з місця головної святині Української Греко-Католицької Церкви – Патріаршого собору Воскресіння Христового. Перед дорогою вірні помолилися і попросили Божого благословення на прощу та щасливу дорогу.

Вулицями Києва паломники несли чудовий настрій, який дарували перехожим і разом творили незабутню атмосферу. Протягом усієї дороги прочани молилися, співали пісні та радісно прославляли Бога й Марію. Своєю поведінкою паломники говорили та свідчили про любов Господню, а також подали гідний приклад живої віри в Бога, закликаючи мешканців і гостей столиці до особливої любові та набожності до Пресвятої Богородиці

Паломники були поділені на дві групи – пішу та велосипедну. Дорогою всі учасники мали можливість приступити до таїнств Покаяння та вислухати наук, в яких священики ділилися особистими враженнями та глибокими думками про Бога, Марію та паломництво.

У суботу о 16:00 паломники прийшли до поставленої мети – собору Вишгородської Богородиці. Принесли Марії всі свої переживання, турботи та радості. Величний храм радо вітав прочан величними передзвонами, які сповіщали усім мешканцям Вишгорода про особливе свято цього міста.

Паломників щиро вітали й місцеві парафіяни на чолі з адміністратором парафії протоієреєм Тарасом Валахом. Настоятель зазначив: «Богородиця в особливий спосіб пригортає своїх вірних, які до неї приходять».Відтак прочани прийшли привітатись з Богородицею, віддаючи поклін та поцілунок іконі Вишгородської Богородиці.

Головною подією цього дня була Божественна Літургія, яку очолив ректор Київської семінарії протоієрей Петро Жук у співслужінні з багатьма священиками Київської архиєпархії. Окрасою Літургії був спів хору з Патріаршого собору.

Після Літургії, користаючи з гостинності місцевих парафіян, паломники мали нагоду покріпитися та продовжити паломництво, беручи участь у нічних чуваннях.

У неділю, 17 травня, у Вишгороді Архиєрейську Літургію очолив преосвященний владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії. Проповідуючи Євангеліє, архиєрей мовив: «Усі ми народжені незрячими і в процесі нашого дозрівання ще маленьким нам відкривається зір фізіологічний. Але чи пробуємо ми дивитися на світ зором духовним, чи дивимося в синь неба, в глибину душі, у відкриті небеса і чудову природу, щоб там побачити щось іншого, глибшого?»

Звертаючи увагу прочан на постать Богородиці, єпископ закликав до вдячності Богородиці, яка неустанно оберігає наш народ: «Сьогодні складаємо їй свою молитву і свій поклін за те, що згодилася привести на світ Світло. Сьогодні складаємо їй поклін за те, що стала Матір’ю Бога і нашою матір’ю. Сьогодні складаємо їй поклін за те, що стала покровом народу нашого і всіх тих мучеників українських, які шукали в житті світла, жертвуючи своїм життям».

По завершенні Літургії о. Тарас Валах подякував єпископу за пастирську присутність та за батьківське слово. Звертаючись до священиків, душпастир висловив слова вдячності протоієрею Василю Чудійовичу за допомогу в організації прощі, семінаристам на чолі з ректором, священикам, хористам та всім прибулим паломникам за вірність Вишгородській Богородиці.

Опісля на подвір’ї парафії відбувся фестиваль та конкурс «Пісня серця 2015», який вже вкотре організовує Катехитична комісія Київської архиєпархії.

Прес-служба Київської архиєпархії