«Богословʼя тіла» Івана Павла ІІ побачило світ українською мовою у Львові
  • Срд, 09/11/2022 - 12:37

Український читач першим на пострадянському просторі отримав повний переклад катехиз, присвячених богословʼю тіла, які святий Папа Іван Павло ІІ виголосив упродовж 1978-83 рр. під час загальних аудієнцій у Ватикані. Книга під назвою «Чоловіком та жінкою сотворив їх. Богословʼя тіла» побачила світ у львівському видавництві «Свічадо».

Ця праця Папи – Opus Magnum для сучасного морального богословʼя та християнської антропології, вважає натхненник та учасник проєкту докторант Назарій Петрів.

За його словами, доробок та значимість цієї праці важко переоцінити, адже переклад українською мовою уможливлює участь українських богословів, філософів та фахівців з етики в міжнародному діалозі на тему людської статевості. Однією з особливостей перекладу є опрацювання богословської термінології українською.

Проєкт видання був реалізований командою Інституту родини та подружнього життя Українського католицького університету, до якої увійшли керівник проєкту, директорка інституту Олеся Кука, науковий та первинний богословський редактор д-р Петро Гусак, докторант о. Володимир Гриб, докторантка Наталія Цюпка, докторант Назарій Петрів та Ірина Волощак.

«Думка про цей проєкт виникла у мене під час перебування в домі Івана Павла ІІ у Кракові шість років тому. Мене настійливо переконували, що реалізувати його в Україні неможливо, адже чимало богословів мали подібну амбітну ідею раніше, проте здійснити її не змогли. Саме тому в мене не залишалось іншого вибору, окрім молитви», – розповів сайту «Духовна велич Львова» Назарій Петрів.

За його словами, це дало свої плоди. Разом з директоркою Інституту родини та подружнього життя Олесею Кукою було напрацьовано стратегію перезавантаження структури, центральне місце в якій зайняв переклад катехиз Івана Павла ІІ, більш відомих як «Богослов’я тіла».

«Одним із моїх завдань в Інституті став пошук фінансування. Після молитви до святого Івана Павла ІІ я натрапив на папську фундацію, яка підтримала цей проєкт. Над ним почала працювати команда людей, для яких тема богослов’я тіла є дуже близькою. Ми всі розуміли, що у теперішній час, коли втрачаються ціннісні орієнтири, розмиваються здорові межі сексуальності та популяризується гендерна ідеологія, церква та суспільство потребують богословської інтелектуальної опори, щоби звіщати Євангеліє до людей зрозумілою сучасною мовою, відповідаючи на виклики сьогодення. Очевидно усвідомлюючи це, нас підтримав Блаженніший Святослав», – розповів Назарій Петрів.

Презентація книги відбудеться незабаром у Львові, про що буде повідомлено додатково. Опісля книгу можна буде придбати в крамниці видавництва «Свічадо», що на вул. Лисенка, 2.