Боко Харам: «Ви нічого не можете з нами зробити!»
  • Птн, 06/02/2015 - 18:05

Нігерія — найбільша за населеністю держава Африки, де смерть приїжджає автомобілями, підкладає бомби й палить живцем, при цьому вигукуючи: «Аллах великий!»

Пасивність світу щодо діяльності секти Боко Харам — так, так, секти, бо навіть в очах більшості мусульман вони є відступниками від віри, — воістину дивує. Коли мільйони очей вражено дивляться на розстріляну редакцію критиканської газетки, в той самий час у Нігерії, за майже повного мовчання західних медіа, відбувається релігійне винищування неймовірного масштабу. А те, що там діється, можна хіба що вбезпечити табличкою з написом: «Обережно, для глядачів із міцними нервами».

Убите місто

Початок 2015 року став часом посилення жахливих повідомлень із Нігерії. Кільканадцять днів тому бойовики з Боко Харам здійснили т. зв. пацифікацію 10‑тисячного міста Бага над озером Чад, у північно-східній частині країни. З зізнань очевидців випливає, що кілька сотень членів секти в’їхали автомобілями у містечко й розпочали там натуральну різанину. Розстріляно сотні, решту спалено заживо у їхніх домівках. Однією з жертв ісламістів стала жінка, яка народила в момент нападу. «Половина дитини вже вийшла на цей світ, коли її матір застрелили й вона померла», — розповів один з уцілілих мешканців Бага. Інший розповідав, що тіла розстріляних лежали дослівно по всіх вулицях міста. Нігерійські власті підтвердили, що у цій різні загинуло близько 2 тис. осіб — фактично, п’ята частина мешканців міста. Подібне «примушення до миру» відбулося в кільканадцяти інших місцевостях, зокрема в сусідньому Доро Голон, де терористи спалили майже всі будівлі. Це прекрасно видно на представлених організацією Amnesty International супутникових світлинах, зроблених після акції Боко Харам, які показують катастрофічні масштаби нищення. На перших фото — густо заселена місцевість, усіяна червоними крапками будинків. На нових фотознімках уже самі руїни та згарища. «Доро Голон стертий із мапи за чотири дні», — сказав Даніель Ейр із АІ.

Багато інших місцевостей у північно-східній Нігерії стоять пусткою. Їхні мешканці, у страху перед атаками Боко Харам, повтікали з домів. До Камеруну й Чаду, які межують із Нігерією, перебралися близько 30 тис. осіб. Ще зо дві тисячі людей переховуються на озері Чад, яке лежить на кордоні Нігерії й Чаду. Представник управління Верховного комісара ООН з питань біженців уже запевнив, що цих людей заберуть до Чаду.

Але це неповна статистика. Про багатьох людей немає жодних повідомлень. «Ми все ще збираємо інформацію про те, що там сталося… Не знаємо, куди сховалися люди з атакованих ісламістами місцевостей, ані те, чи хтось із них урятувався. Невідомо, чи втікачі переховуються в горах, у буші, чи вони повтікали до сусідніх країн. Я розмовляв із єпископом Йоле. Він сказав, що при тамтешній катедрі переховується чимало люду», — доповідав після атаки на Бага голова єпископату Нігерії архиєпископ Ігнатіус Кайґама.

Дівчатка з бомбами

Улюбленою зброєю мусульманських терористів Нігерії від певного часу стало використання дітей як живих вибухових пристроїв. Кільканадцять днів тому на одному з ринків північного сходу країни підірвали себе три дівчинки віком близько 10 років Загинуло 19 осіб, майже 50 було поранено. Ще одну, цього разу 13‑річну дівчинку арештували після того, як вона покинула у таксі пояс, начинений вибуховими матеріалами, не бажаючи його підірвати. Як вона пізніше розповіла, ісламісти з Боко Харам запитали її, чи хоче вона потрапити до неба, а коли вона відповіла ствердно, їй веліли вчинити самовбивчий замах. «Коли мені сказали, що я мушу загинути, аби потрапити до раю, що мушу підірвати бомбу і померти, то я сказала, що не можу цього зробити», — пояснила дівчинка. Тоді їй пригрозили смертю. Вона надягнула на себе пояс шахідки, бо боялася, що її спалять живцем, як це було зроблено з багатьма іншими, кого вона бачила в Боко Харам. Винятково сумно у цьому контексті виглядає той факт, що 13‑річна дівчинка опинилася серед радикальних ісламістів, бо її туди привів батько — член секти, який мав її «віддати для потреб» джихаду.

Інша практика, яку застосовують Боко Харам, — це викрадення. Після нещодавньої атаки на місто Бага вивезено невстановлену кількість жінок. Незабаром після цього ісламісти перейшли кордон із Камеруном і напали на два села, викрадаючи близько 80 осіб. Більшість викрадених — діти. Сталося це після того, як до пограниччя Камеруну й Нігерії було скеровано додаткові війська з сусіднього Чаду, аби допомогти місцевим властям у боротьбі з ісламським заворушенням.

Надалі залишається невідомою доля понад 200 учениць, яких у квітні минулого року викрали з двох нігерійських сіл. Члени секти погрожували продати їх на ринку, якщо уряд Абуджі не звільнить арештованих ісламських бойовиків. Справа стала такою гучною (в неї включилися, зокрема, Мішель Обама й актриса Анджеліна Джолі), що США вирішили вислати до Нігерії групу командос та воєнних експертів, аби допомогти відшукати дівчат і боротися з сектою. Все безрезультатно. Кількома місяцями пізніше очільник Боко Харам Абубакар Шекау заявив, що немає жодних шансів звільнити цих учениць: «Питання дівчат не існує, оскільки ми їх давно повидавали заміж. (…) Немає відступу в цій війні».

Полювання на баранів

Члени Боко Харам самі про себе кажуть, що вони — африканські таліби. Від 2009 року вони провадять криваву битву за перетворення Нігерії в ісламську державу, де обов’язковим буде закон шаріату. В серпні 2004 року, після захоплення міста Гвоза, лідер Боко Харам проголосив виникнення «ісламського халіфату» та лояльність щодо «Ісламської держави». Це багато говорить про наміри людини, яка в одному зі своїх висловлювань ствердила, що «вбиває кожного, на кого вкаже Бог, із такою приємністю, з якою вбивають курчат і баранів».

Боко Харам умисно використовує складне внутрішнє становище країни. Мешканці поділені майже навпіл на сповідників християнства й ісламу. Паливом для радикалів є також важке економічне становище Нігерії. У цій найбільш населеній країні Африки (майже 175 млн. мешканців) і разом із тим найбільшій економіці Чорного континенту більшість мешканців живуть нижче межі бідності. Саме там Боко Харам рекрутує своїх майбутніх радикальних бойовиків.

Наскільки радикальних? За обережними підрахунками, починаючи з 2009 року ісламісти з Боко Харам замордували щонайменше 13 тис. нігерійців. Їхні атаки стають чимраз кривавіші з кожним місяцем. Тільки цього року від їхніх рук загинуло понад 3 тис. людей. На теренах, охоплених ісламськими заворушеннями, постійно діє воєнний стан, а попри наявність сил реагування із солдатів Нігерії, Нігеру, Чаду й Камеруну, ісламісти не тільки не відступають, а й навіть збільшують свої територіальні завоювання. «Ви нічого не можете з нами зробити!» — нещодавно прямо заявив лідер секти.

Зростання активності Боко Харам пов’язане також і з запланованими на лютий виборами в Нігерії. «Для ісламістів важливо посилити страх і призвести до дестабілізації у країні», — каже отець-комбоніанин Єфрем Тресольді, який працює в Нігерії. Все це відбувається за рахунок цивільного населення, яке потребує негайної допомоги з-за кордону. Італійський місіонер закликає невідкладно створити гуманітарні коридори з їжею та медичною допомогою. Про молитву за стражденних мешканців Нігерії просить світ також архиєпископ Ігнатіус Кайгама, підкреслюючи, що те, чого останніми тижнями зазнають нігерійці з рук ісламських фундаменталістів, «перевищує людську витримку».