"Болівія: політична історія та конституційне право"
  • Срд, 25/05/2016 - 23:35

У квітні 2016 року була опублікована книжка В. М. Мельника — “Болівія: політична історія та конституційне право”. Вона стала першим в Україні науковим дослідженням у галузі публічного права Болівії.

Авторські акценти розставлені дуже різноманітно: проаналізовано проблематику децентралізації (це питання сьогодні є актуальним в умовах аналогічного українського досвіду), представлено законодавство Болівії у сфері земельних ресурсів та економіки, здійснено історичне порівняння систем державного управління, висвітлено проблеми сучасного політичного розвитку латиноамериканської країни. В. М. Мельник зосередив свою увагу на юридичних аспектах регулювання статусу католицизму в Болівії як державної релігії. Нова редакція Конституції (2009 р.) скасувала державний статус католицизму, що призвело до наростання бурхливої суспільної дискусії. Для католицької спільноти особливо цікавою буде характеристика діяльності католицьких партій, католицьких організацій і профспілок. Сучасна конституційно-правова болівійська модель успішно інтегрувала профспілковий рух у систему державної служби.

Автор переконливо доводить, що незважаючи на всі негативні наслідки окремих політичних подій, багатонаціональне населення цієї держави має великий запас спільних цінностей, що об'єднуються католицькою релігією.

19 квітня 2016 року книга “Болівія: політична історія та конституційне право” була презентована в Інституті всесвітньої історії Національної Академії Наук України на Міжнародній науковій конференції “Стратегічне партнерство в зовнішній політиці США, ЄС та країн латиноамериканського регіону”. Її тези було захищено перед провідними українськими спеціалістами в галузі політичної науки та всесвітньої історії. В. М. Мельник також виступив із доповіддю “Україна та Латинська Америка: болівійський фактор і політичні контексти можливої співпраці”, в якій акцентував на можливості використання дипломатичної підтримки Ватикану при налагодженні контактів з Латинською Америкою.

28 квітня 2016 року відбулась друга презентація книги “Болівія: політична історія та конституційне право” на спільному засіданні Київського відділу Українського географічного товариства, Клубу вчителів географії та Товариства дослідників України. Київські географи підкреслили виключне політико-географічне значення досліджень автора.

З інформацією про засідання та презентацію можна ознайомитись тут: http://www.geokyiv.org/component/k2/item/101-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%96%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%BA%D0%B8%D1%97%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%B4%D1%96%D0%BB%D1%83

Анотація до книжки: Болівія — “terra incognita” для сучасної української науки. Вивчення Болівії наштовхується на відсутність будь-якої фахової літератури та спеціалізованих досліджень. Особливо ця проблема загострюється в контексті правового аналізу. Ця книжечка сфокусована навколо конституційного права Болівії і є першою в Україні спробою розкрити у формі популярного викладу еволюцію болівійського конституціоналізму. Своїм завданням автор вважає привернення уваги української наукової громадськості та юристів до Болівії. Окремий розділ брошури присвячено болівійському досвіду децентралізації, що буде особливо корисно для українських експертів в умовах заявленого нині українського курсу на децентралізацію. Дослідження буде особливо корисним для юристів-конституціоналістів та політологів, викладачів профільних вузів і студентів.

Про автора:

      Віктор Мирославович Мельник — український політолог-міжнародник, юрист, філософ-антрополог, журналіст. Народився 21 вересня 1996 року в м. Києві.

      Батьки: Петрушенко Вікторія Вікторівна — доктор медичних наук, професор хірургії, народна артистка України; Мельник Мирослав Васильович — мистецтвознавець, виконавчий директор Всеукраїнського фестивалю “Червона рута”.

      В. М. Мельник закінчив першу Вінницьку Державну Музичну Школу. Закінчив екстерном Вінницьку гуманітарну гімназію імені М. І. Пирогова. У 15-річному віці вступив до Київського національного університету імені Тараса Шевченка (відділення політології філософського факультету та юридичний факультет), навчався також на відділенні медичної психології Вінницького національного медичного університету.

      В 2011 році обраний дійсним членом відділення історії та філософії Малої академії наук України. У травні 2011 року був відзначений гран-прі загальнопольського філософського конкурсу імені отця Мєчислава Альберта Кромпця, тоді ж почав вивчати філософію томізму та католицьку філософію.

      В липні 2014 року закінчує Третю кваліфікаційну Докторантську Літню Коперніканську Школу “Politicized Society, or How Much Politics Do We Need?” на факультеті політології Університету Миколи Коперніка в м. Торунь (Польща). Протягом 6-11 липня 2015 року закінчує Четверту (на рівень PhD) Літню Коперніканську Школу “History and Politics. Remembrance as Legitimation”, де на заключній докторантській конференції апробує свою програмну доповідь: “Traditionalism as an Ideological Category and Its Role in the Ethno-political Processes”. В 2015 році, як стипендіат польського уряду, навчається в інституті міжнародних відносин Вроцлавського університету за фахом “європеїстика”, закінчує ряд курсів на філологічному факультеті.

      Основні наукові зацікавлення: міжнародне право, Ватикан у міжнародному праві, порівняльне конституційне право, проблеми державної служби та державного управління, право у геополітиці, етнополітологія, політична антропологія та соціокультурна антропологія, порівняльна політологія, політична історія, психологічна антропологія та клінічна психологія.

      В. М. Мельник — член Національної спілки журналістів України (2014), член Українського географічного товариства (2015), член Російського товариства соціологів (2015), член Російської асоціації політичної науки (2015), член Української асоціації зовнішньої політики (2016). Він є автором книг “Нариси з теорії соціокультурної антропології” (2015), “Ethnopolitical Essays” (2016), “Оборонні укріплення міста Вінниці” (2015), “Діяльність ОУН та УПА на території Кубані” (2012, 2016), “Вінницький замок та інші історико-етнографічні публікації” (2011).

      У лютому-квітні 2016 року В. М. Мельник пише і готує до видання свою нову юридичну монографію — “Еволюція міжнародно-правового статусу Ватикану: історія, сьогодення, українські акценти”. Загалом, Віктор Мельник — автор 8 монографій і понад 190 наукових і науково-популярних праць.