Боротьба проти сексуальних зловживань: рік конкретних реформ
  • Суб, 22/02/2020 - 17:35
Лютнева зустріч 2019 року, присвячена захисту неповнолітніх у Церкві, дала поштовх для впровадження заходів, які вагомо змінили підхід до явища сексуальних зловживань, скоєних духовенством.

Минув рік від того часу, як у Ватикані відбулася зустріч на тему «Захист неповнолітніх у Церкві». Було б не зовсім точно називати цю подію, що проходила від 21 до 24 лютого 2019 р., першим каменем, бо вона ґрунтувалася на основі, закладеній не тільки під час теперішнього понтифікату, а й раніше.Однак, без сумніву, вона стала великим поштовхом для заходів, вжитих Церквою останніми місяцями з метою протидіяти явищу сексуальних зловживань з боку духовенства. Наступними заходами, про які оголошувалося під час зустрічі «Захист неповнолітніх у Церкві», буде призначення так званої «Task force», тобто оперативної групи, що надаватиме підтримку Єпископським Конференціям та чернечим спільнотам у приготуванні та оновленні напрямних щодо цього питання, та публікація Вадемекуму, тобто, короткого довідника,  Конгрегації віровчення. 

Перші плоди зустрічі

Трохи більше місяця після лютневої зустрічі, в якій брали участь Глави Східних Католицьких Церков, Президенти єпископських конференцій, очільники Дикастерій Римської Курії та представники Об’єднань вищих настоятелів і настоятельок, з’явилися її перші плоди: 26 березня 2019 р. Папа Франциск підписав три документи про зміни в законопорядку Держави-Міста Ватикану та Римської Курії стосовно захисту неповнолітніх і уразливих дорослих.

Зміна норм для всієї Церкви

Вже у травні Святіший Отець підписав Апостольський Лист у формі Motu proprio “Vos estis lux mundi”, яким встановлено нові приписи щодо інформування про домагання й насильство та забезпечення того, щоб єпископи та настоятелі звітували про свою діяльність. 

Скасування «папської таємниці»

Наприкінці минулого року Папа Франциск зробив ще один важливий крок: 17 грудня були опубліковані два рескрипти, підписані Державним Секретарем Святого Престолу П'єтро Пароліном. У першому повідомлялось про те, що Папа вирішив скасувати «папську таємницю» стосовно заяв, судових процесів та рішень щодо злочинів, які включають насильство та сексуальні акти, здійснені під погрозою чи зловживанням владою; випадки зловживання дітьми та уразливими особами; випадки дитячої порнографії; випадки незаявлення та прикриття винуватців у зловживаннях з боку єпископів та генеральних настоятелів чернечих чинів та згромаджень.

Другий рескрипт повідомив про зміни трьох статей Motu Proprio «Sacramentorum sanctitatis tutela» (2001 р., зміненого 2010 року). Постановлено, що до найважчих злочинів, зарезервованих для рішення Конгрегації Віровчення, зараховується придбання, володіння або поширення, з наміром розпусних дій, порнографічних зображень неповнолітніх, що не досягли 18 років, здійснені представником духовенства будь-яким способом та будь-якими засобами». Перед тим ця вікова межа становила 14 років.

Було також прийнято рішення, що в справах, які стосуються цих важких злочинів, роль «адвоката та прокурора» можуть виконувати також вірні миряни, що здобули докторський ступінь з канонічного права, а не тільки священики, як це було раніше