Бої в Нагірному Карабасі – це джихад проти християнських вірмен. Найманців відправила Туреччина
  • Пон, 05/10/2020 - 10:02

«Туреччина підживлює священну війну проти вірмен», – повідомляє «Ватиканське радіо», зазначивши, що президент Реджеп Тайїп Ердоган направив до Нагірного Карабаху близько 4 000 сирійських найманців. Їхня мета – вести «джихад проти християн» у регіоні.

Сирійських найманців вербували впродовж трьох місяців через «зовнішню організацію». Їх заробітна плата становить 1800 доларів на місяць.

Інформацію з місцевих джерел підтверджує «AsiaNews» та Обсерваторія з прав людини в Сирії. Крім того, незабаром до 4 000 найманців, присутніх у регіоні,  приєднаються більше джихадистів.

Ісламські бойовики заявляють, що їхньою метою є «боротьба з християнськими хрестоносцями», тоді як підтримка Азербайджану є частиною «джихаду, тобто мусульманської священної війни проти християн».

На думку вірменської католицької письменниці Антонії Арслан, такі дії вписуються в неооттоманську політику президента Туреччини, який побачив можливість поширення впливів на Азербайджан завдяки культурним та етнічним зв’язкам обох країн. В умовах конфлікту міжнародна спільнота покинула Вірменію. «Я хотіла би почути сильний голос з Європи, але хто готовий померти за Нагірний Карабах? Ніхто не хотів помирати за Гданськ 1939 р. і, щобільше, не захоче померти за нас», – сказала вона.

За її словами, Вірменія розраховує на допомогу Європейського Союзу, але також може виявитися, що лише Росія залишиться союзником країни. Крім того, як зазначає Арслан, нинішній конфлікт пов’язаний з поганою реакцією світу на «чотириденну війну» 2016 р., коли Азербайджан, який підтримує Туреччина, використовував бойовиків ІДІЛ для скоєння злочинів проти вірмен.

Тим часом прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян застерігає, що дестабілізація на Кавказі може загрожувати миру в усьому світі.

«Джерела «Asia News» повідомляють, що до Азербайджану прибув відомий сирійський терорист Абу Амша, командир бригади Сулеймана Шаха, який прославився своїми жорстокими діями під час боїв у Лівії. Його людей вважають найжорстокішими вбивцями серед найманців, яким також властива особлива ненависть до християн, тобто, на їхню думку, невірних», – повідомляє «Ватиканське радіо».