Бойовики зруйнували стародавню християнську церкву в сирійській Маалулі
  • Пон, 30/09/2013 - 21:47

Бойовики зруйнували стародавню християнську церкву Святих Сергія і Вакха в Маалулі, викравши або знищивши її всесвітньовідомі ікони.

Цю найдавнішу сакральну споруду на Близькому Сході було побудовано на початку IV століття на честь цих двох християн, страчених за віру при римському імператорі Максиміліані. Останнім часом тут знаходився жіночий монастир, проте з приходом місяць тому бойовиків терористичного фронту "Ан-Нусра" монахині знайшли притулок у монастирі Святої рівноапостольної Теклі, де в даний час разом з 40 дітьми-сиротами ховаються від бойовиків. Підійти до цього монастиря досі не має можливості  через щільний вогонь снайперів, які не милують і журналістів.

"Винною" церква Святих Сергія і Вакха виявилася в тому, що поруч з нею був побудований готель "Сафір", в якому раніше зупинялися численні християнські паломники і туристи, а потім зайняли позиції ісламські екстремісти. Сирійська армія практично зрівняла готель із землею, але бойовики і раніше ховаються в його підвалах та прилеглих гротах, перероблених у келії. Звідти, де в ще стародавні часи жили монахи, ведеться безперервний вогонь.

Назавжди виявилася втраченою унікальна ікона Сергія і Вакха, написана в XIII столітті, яка знаходилася прямо при вході. Зруйнований іконостас і його центральна ікона, написані у XVIII столітті, ікони Богоматері і Христа Архиєрея. Остання завжди викликала здивування дослідників, оскільки на ній Христос був зображений у довгій одежі з шовку з золотими нитками, що характерно більше для Дамаска XVIII століття, ніж для часів зародження християнства. Немає більше вівтаря, присвяченого Сергію і Вакху. Він мав напівкруглу форму з невисоким бортиком. Сьогодні від нього залишилися лише уламки.

Важко передбачити, скільки часу і сил знадобиться вченим, щоб підрахувати завдані збитки, але, на погляд дилетанта, церква не піддається відновленню. З купола впав головний хрест, знищені, розстріляні та посічені осколками фрески на стінах, самі стіни десь повністю зруйновані, а десь спотворені дірами від снарядів. При цьому бойовики продовжують розстрілювати з мінометів стіни храму.

Як розповіли солдати, одну з ікон їм вдалося врятувати, правда, і вона пошкоджена осколками. На даний момент вона перебуває вдома у сирійського військовослужбовця, в державних органах знають про це. Але про яку саме ікону йде мова, солдати пояснити не змогли.

У самій же стародавній Маалулі, яка століттями служила резиденцією єпископів, не припиняється операція сирійської армії по зачистці від терористів, які переховуються в гірських ущелинах і не бажають залишати місто. Військові впевнені в успіху операції, проте не виключають, що в якості помсти бойовики здатні розстріляти не тільки монастир Святої Рівноапостольної Теклі, але й п'ять інших церков міста, жителі якого єдині на планеті ще говорили арамейською мовою.

За матеріалами www.portal-credo.ru