Божа мудрість – дар, який допомагає прямувати вперед. На загальній аудієнції з Папою 9 квітня 2014
  • Срд, 09/04/2014 - 18:16

Християнська мудрість не означає мати відповідь на всі запитання, але знати, як діяти по-Божому. На це звернув увагу Папа Франциск у своєму повчанні, виголошеному з нагоди загальної аудієнції у середу, 9 квітня 2014 р., що відбулася на заповненій паломниками площі Святого Петра у Ватикані. Закінчивши попереднього разу цикл катехиз, присвячених Святим Тайнам, цієї середи Святіший Отець розпочав новий, сповіщений ним самим під час однієї з нещодавніх загальних аудієнцій: про дари Святого Духа.

«Ви знаєте, – зауважив наступник Святого Петра на початку, – що Святий Дух є душею, життєдайними соками Церкви та кожного окремого християнина: Він – Божа Любов, Яка оселяється у нашому серці, вступає у сопричастя з нами. Святий Дух завжди перебуває з нами».

Далі Папа уточнив, що вже Сам Святий Дух є «найбільшим Божим даром», Який, у Свою чергу, передає тим, хто Його приймає, «різні духовні дари». Церква окреслила сім таких дарів, а це число є символом повноти. Ось вони: мудрість, розум, рада, сила, знання, побожність і страх Божий.

Першим даром, згідно з цим переліком, є мудрість. І саме цій темі було присвячене перше повчання Святішого Отця з нового циклу катехиз. Він пояснив, що не йде мова «про просту людську мудрість», яка є плодом пізнання і досвіду. У Біблії знаходимо розповідь про те, як Соломон, з нагоди коронування на царя Ізраїлю, просив у Бога дару мудрості. Отож, мудрість, як дар Святого Духа, – це «благодать могти бачити кожну річ Божими очима».

«Іноді, – зазначив Папа, – ми бачимо речі у світлі власного уподобання чи відповідно до настрою свого серця – з любов’ю, з ненавистю або заздрістю. Але це не є Божий погляд. А мудрість – це дія Святого Духа в нас, щоб ми дивилися на всі речі Божими очима». Очевидно, що такий дар можна отримати «завдяки внутрішній близькості з Богом».

Отож, Святий Дух вчиняє християнина «мудрим». «Але це не означає, що він має відповідь на кожну справу, що все знає», – уточнив Наступник святого Петра, пояснивши, що йдеться про те, що мудра людина «знає, як діє Бог, знає, коли якась річ є Божою, а коли не є такою, володіє тією мудрістю, яку Бог вливає у наші серця». І дуже важливо, щоб у наших громадах були такі християни, в яких «усе говорить про Бога та стає живим і прекрасним знаком Його присутності і любові». А це така річ, «яку неможливо заздалегідь приготувати, зімпровізувати, якої неможливо створити власними силами». Вона є «даром, який Бог дає тим, хто слухняний Святому Духові».

Далі Святіший Отець ще раз пригадав, що ми маємо Святого Духа у своєму серці, і від нас залежить, чи ми Його слухатимемо, чи ні. Якщо ми слухатимемо, то Він «навчить нас цієї дороги мудрості, подарує нам мудрість, яка означає бачити Божими очима, чути Божими вухами, любити Божим серцем, судити про речі, згідно з Божими судженнями». «Ось чим є мудрість, яку нам дає Святий Дух, і всі ми, – додав він, – можемо її мати. Слід лише просити її у Святого Духа».

Підсумовуючи, Папа запропонував кілька життєвих прикладів, які можуть вказувати на дію Святого Духа, на мудрість. «Коли втомлена і заклопотана мама кричить на своїх дітей, хіба це мудрість?» – запитав він. Натомість, «коли мама бере дитину та її лагідно напоумляє, пояснює їй, що не слід так робити, задля такої то причини, і з великою терпеливістю все це пояснює», то це – вияв Божої мудрості, вияв того, що у наше життя вносить Святий Дух. Чи, наприклад, у подружжі: якщо чоловік і дружина сваряться, а потім не поглянуть одне на одного, або дивляться з неприязним обличчям, то це не є виявом мудрості. Але якщо скаже: «Буря минула, давай помиримося», – тоді це є мудрістю.

«Цього, – додав Святіший Отець, – неможливо навчитися. Це дар Святого Духа. Тому ми повинні просити Господа Бога, щоб дав нам Святого Духа та дар мудрості, отієї Божої мудрості, яка вчить нас дивитися Божими очима, відчувати Божим серцем, розмовляти Божими устами. І завдяки такій мудрості поступатимемо вперед, будуватимемо родину, Церкву та всі будемо освячуватися».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va