Божественна Літургія з нагоди 70-річчя Львівської митниці
  • Втр, 31/05/2016 - 13:19

31 травня, у Гарнізонному храмі  свв. апп. Петра і Павла ЛА УГКЦ (вул. Театральна,11) служилася Божественна Літургія з нагоди 70-річчя Львівської митниці. Під час спільної молитви працівники митниці випрошували у Бога ласки та сили для подальшої праці на славу Божу та славу України.

Молитву очолив о. Степан Сус, Голова Центру Військового Капеланства та настоятель Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла ЛА УГКЦ, який звернувся до усіх присутніх зі своїм пастирським словом та наголосив: "Важливо вміти дякувати! Той, хто дякує, той цінує те, що Бог йому дає, той правильно сприймає усі виклики, які стаються на його життєвому шляху. Лише вдячна людина вміє критично дивитись на своє життя, готова його змінювати, для того, щоб бути щасливою". 

На завершення військовий капелан благословив присутніх окропленням свячоної води та подарував на пам'ять іконки присвячені Ювілейному року Божого милосердя.

Також сьогодні, як зазначає сайт Вголос,  «об 11:00 з приводу цієї події маємо на летовищі урочисті заходи. Ми відкриваємо пам’ятну дошку на старому терміналі. Плануємо вшанувати тих ветеранів, які тривалий час цей фундамент Львівської митниці закладали. Також у нас є значна частина працівників, які брали участь в АТО...», – сказав Левко Прокіпчук.

Історія Львівської митниці

Хоч початки розвитку митної справи на теренах Львівщини сягають далеких Княжих часів і про її існування у всіх попередніх століттях свідчать численні документальні матеріали, а також назва однієї з центральних площ міста – Митна, та офіційно часом заснування Львівської митниці, як відомо, вважається травень 1946 року. Саме тоді, 70 років тому, при Львівському аеропорту було відкрито перший митний пост. У червні 1951 року Львівський митний пост був реформований у митницю ІІІ класу. 1988 року згідно з наказом Головного управління Держмитконтролю Львівській митниці було надано статус регіональної. Їй підпорядковувалися митниці і митні пости на території Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Рівненської, Хмельницької областей. Упродовж цих років митницю очолювали гідні люди, професіонали своєї справи, які зробили значний внесок у її розвиток та навчання новоприйнятих працівників.

Після проголошення незалежності України роль Львівської митниці у захисті економічних інтересів регіону зросла. Розвивається її інфраструктура. Для перенесення операцій з митного оформлення експортно-імпортних вантажів у місця розташування юридичних осіб було створено митні пости „Стрий”, „Дрогобич”, „Золочів-Львівський”. При митниці організовано курси митних брокерів.  Львівська митниця першою в Україні почала обслуговування митного ліцензійного складу. 1994 року у Львові було створене Західне територіальне митне управління, якому підпорядковувалися митниці Львівської, Тернопільської, Волинської, Рівненської областей. Митне управління чимало зробило для розбудови державних кордонів, підготовки кадрів, зміцнення трудових колективів митних підрозділів. В листопаді 1996 р. систему митних органів було реорганізовано – створено Державну митну службу України та її органи: регіональні митниці, митниці, спеціалізовані митні установи та організації. На базі Львівської митниці і Західного територіального митного управління запрацювала Західна регіональна митниця, якій підпорядковувалися митниці Львівської, Волинської, Рівненської, Тернопільської областей. З метою оптимізації діяльності митних органів впродовж наступних років Львівська митниця зазнала ще кілька реорганізацій. З 1 травня 2008 року її зоною діяльності визначено Львівську область. На сьогодні тут діють такі митні пости: «Краковець», «Рава-Руська», «Мостиська», «Смільниця», «Грушів», «Угринів», «Сокаль», «Дрогобич», «Броди», «Львів-аеропорт», «Львів-поштовий», «Стрий», а також  самостійні  відділи митного оформлення, які здійснюють митний контроль  та оформляють операції суб’єктів ЗЕД, несупроводжуваний багаж, транспортні засоби, придбані громадянами для індивідуального користування, і міжнародні поштові відправлення. Вагомих результатів митниця досягла завдяки активній співпраці з суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, представниками малого бізнесу, громадськістю, впровадженню комплексу заходів, спрямованих на вдосконалення технологій та спрощення митних процедур, оптимальному задіянню основних важелів митно-тарифного регулювання, поліпшенню організації роботи зі справляння митних платежів.

Керівництво Львівської митниці бере активну участь у роботі Міжурядової координаційної ради з питань міжрегіонального співробітництва Польщі та України. Активно працює в цьому напрямі львівське відділення Спілки ветеранів митної служби, яке очолює колишній начальник митниці Самойлюк Володимир Олександров.