Брат Алоїз: без II Ватиканського Собору "Taize" було б неможливим
  • Птн, 28/12/2012 - 11:43

З нагоди ювілейної, ХХХV Європейської зустрічі молоді в Римі, пріор екуменічної спільноти "Taize" брат Алоїз написав книгу, в якій поділився власним досвідом життя у спільноті. Її значну частину  монах присвятив вірі молодих людей, необхідності єдності і духовності в пост-модерному суспільстві.  У своїх роздумах брат Алоїз закликає до більшої радикальності християнського життя і необхідності сильного зв'язку між вірою та сучасним світом.

 

На сторінках книги брат Алоїз розповідає про фундаменти, на яких тримається духовність спільноти "Taize": тиша, слухання Слова Божого, молитва, служіння бідним, гаряче бажання і діяльність заради примирення. Він пропонує конкретні поради тим, хто хоче практикувати християнство в нашу епоху: "Розвивати мережі взаємної допомоги; сприяти солідарній економіці; приймати емігрантів; подорожувати, щоб зсередини зрозуміти різні культури; встановлювати братства між містами, селами, парафіями, щоб допомагати тим, хто має потребу; свідомо використовувати нові технології, щоб створити узи підтримки ... "

 

Особливу увагу брат Алоїз звернув на те, що з самого свого заснування і до сьогоднішнього дня очевидним залишається нерозривний зв'язок співтовариства "Taize" з II Ватиканським собором. "Те, що ми переживаємо в Тезе сьогодні, було б неможливим без тієї реальності, якою є Собор. Більш особисто: те, що в 1970 р. я, 16-річним хлопцем-католиком зміг піти в Тезе та поглибити мою віру з християнами різних конфесій, стало можливим завдяки II Ватиканському собору", - зазначив брат Алоїз. Монах  розповів також про великих друзів співтовариства, серед яких є представники різних християнських конфесій: православний богослов Олів'є Клеман, протестантської філософ Пол Ріко і Папа Римський Іван Павло II, якого попередник брата Алоїза, брат Роже, вважав не менш ніж "засновником "Taize".

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va