Брат Алоїз: дякуємо українській молоді за мужність і витривалість у вірі
  • Птн, 30/12/2022 - 12:57

У своєму слові з нагоди відкриття 45-ї європейської новорічної зустрічі молоді настоятель Спільноти з Тезе скерував свою думку також і до українців, яких нещодавно відвідував.

«Саме так, Христос приходить у світ, також серед ночі й темряви в серці пітьми вже сяє Його світло. Дякуємо молоді України за їхню мужність серед випробування і за їхню витривалість у вірі», – сказав брат Алоїз, настоятель екуменічної спільноти в Тезе, вітаючи учасників 45-ї європейської новорічної зустрічі молоді, яка від 28 грудня до 1 січня відбувається у північно-східному місті Росток, зібравши юнаків і дівчат різних конфесій з усіх куточків Європи, також і з України.

Брат Алоїз розповів, що перед тим, як прибути до Ростока, він протягом п’яти днів перебував в Україні. «У Києві та Львові, – сказав він, – ми мали змогу пережити кілька днів щоденного життя цього дуже відважного народу. Ввечері цілі квартали занурені в пітьму через відключення електричного струму. Але це не заважає юнакам і дівчатам збиратися на молитву лише при світлі кількох свічок». За його словами, це передає чітке послання: серед ночі світло, навіть таке хитке, як світло кількох свічок, є сильнішим від зла та насильства війни. «Чи ж не є це посланням Різдва?» – запитував він.

Тезе і Росток

Вітаючи учасників і організаторів зустрічі, брат Алоїз висловив радість з приводу того, що вона відбувається саме в Ростоку. Він зазначив, що серед тих, хто приймає паломників, є також ті, хто не належить до християнського віровизнання. Настоятель спільноти розповів, що з цим регіоном Німеччини спільнота почала підтримувати контакти ще за часів Німецької Демократичної Республіки. «Деякі брати приїжджали сюди ще тоді, коли європейський континент був розділений “залізною завісою”. Церкви тут відіграли вирішальну роль у тому, щоби покласти край цьому поділові в Європі, і як тільки це стало можливим молодь із федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія численно відвідує Тезе», – зазначив брат Алоїз, додавши, що хоч християни тут не становлять більшість, це не призвело до замкнутості, а навпаки, спонукає до діалогу з усіма. «Разом можемо додати наші спільні виклики та спільно трудитися задля суспільства, в якому може зростати довіра» – сказав він, чим мимоволі нагадав про те, що ці зустрічі мають назву «Паломництво довіри».