Братерська зустріч францисканців України
  • Суб, 24/09/2016 - 12:26

З 19 по 22 вересня, згідно з багатолітньою традицією провінції св. Архангела Михаїла Ордену Менших Братів в Україні, в селі Зарічани що під Житомиром, в атмосфері братерства та в безпосередній близькості до природи, пройшла зустріч всіх братів францисканців які належать до вищезгаданої чернечої провінції.

Розпорядок кожного з днів був спланований урядом провінції таким чином, аби в рівній мірі брати могли: духовно зосередитися беручи участь в спільних молитвах та в Пресвятій Євхаристії; задуматися над актуальними викликами які ставить сучасний світ в душпастирській праці; проаналізувати рівень виконання щоденних обов’язків; підбити підсумки зробленого за минулий рік і найголовніше – спланувати вектор розвитку провінції в найближчому майбутньому. А також, просто відпочити від щоденних обов’язків в дусі спільноти та францисканської радості.

Цього року, під час щоденних конференцій, які приготували для всієї спільноти брати Леон та Мирон, були наближені головні теми з останніх міжнародних францисканських симпозіумів у Італії на тему: "Душпастирство біженців та переселенців" (у Вероні) та "Нова місійна евангелезація"(Касоне). Брати лектори наголосили на актуальності даних проблем для нашого суспільства і нагадали усій спільноті про обов’язок знаходити нові методи і свіжі сили, щоби виходити назустріч усім потребуючим.

Брат Емануїл у свою чергу, як відповідальний за постійну формацію в провінції, презентував новий статут "зі справ формації та студіїв" та заохотив до його глибшого студіювання. Також, брати які належать до літургійної комісії провінції презентували нове видання провінціальгого молитовника вже доповнене та виправлене, для щоденного користування у всіх домах провінції.

На менш важливою була зустріч усіх братів з провінціальним міністром братом Даниїлом, на якій вирішувалися актуальні питання організації життя та способів виконання обов’язків у провінції та спільні пошуки найбільш ефективних шляхів спільної реалізації францисканского покликання.

Під час вільного часу брати за філіжанкою кави чи під час піших прогулянок осіннім лісом мали змогу поділитися досвідом, поспілкуватися, подискутувати. Не обійшлося звичайно і без жартів, як невід`ємної частини францисканської харизми у дусі радості та братерства.

Останній, четвертий день завершив братерську зустріч спільною Євхаристію у бердичівському санктуарії Матері Божої з гори Кармель, покровительки Дієцезії та всієї України.

Під час Святої Меси у стіп Цариці Францисканського ордену, молоді брати відновили свої часові чернечі обіти. Уся францисканська родина молилась про витривалість у покликанні та якнайкраще його реалізацію. У свою чергу брати Франциск та Августин відзначили 25-у річницю вічних обітів в ордені святого Франциска і спільно дякували за дар покликання разом з усіма братами. Отець-провінціал у проповіді підкреслив цінність дару витривалості і такого прикладу старших братів для наслідування молодими.

А фінальною нотою усього зібрання в Бердичеві став урочистий обід. Після цього підкріплені, як фізично так і духовно, брати вирушили в напрямку місць свого служіння та праці.

Загалом кількість усіх братів, які були присутні на зустрічі була близько 60, з різних куточків України та з-поза її меж.

Дякуємо Вседоброму Богу та всім добродіям за допомогу та молитву дякуючі яким, брати мали змогу зібратися під одним дахом та спільно провести цей час.

Нагадуємо, Провінція Ордену в Україні з центром у Житомирі була проголешна 17 червня 2004 року. 

Текст – бр. Назарій Фото – бр. Річард