«Братерство – це фундамент і шлях до миру» – тема Всесвітнього Дня Миру 2014
  • Срд, 31/07/2013 - 15:41

«Братерство – це фундамент і шлях до миру», – такою є тема 47-го Всесвітнього Дня Миру, першого під проводом Папи Франциска. Про це йдеться в повідомленні, яке у середу, 31 липня 2013 р., оприлюднила Папська Рада «Справедливість і мир». Пригадаємо, що Всесвітній День Миру, започаткований Папою Павлом VI, відзначається у перший день кожного року.

«Темою свого першого послання на Всесвітній День Миру, – читаємо у повідомленні, – Папа Франциск обрав братерство. Він початків свого служіння як Єпископа Риму, Папа наголошує на необхідності подолати “культуру відходів”, поширюючи “культуру зустрічі”, щоб, таким чином, прямувати до будування справедливішого та мирного світу».

У поясненні до обраної теми йдеться про те, що братерство є часткою кожної людини, адже всі ми є дітьми одного Небесного Отця. І саме тому братерство є основою та шляхом до миру перед обличчям численних трагедій, що заторкують людський рід, якими є бідність, голод, низький рівень розвитку, конфлікти, міграція, забруднення довкілля, нерівність, організована злочинність, несправедливість, прояви фундаменталізму.

Культура добробуту спричиняється до втрати почуття братніх взаємин і братньої відповідальності. Інші особи, замість того, щоб бути нашими ближніми, сприймаються, як вороги, і часто до них ставляться, як до речей. Нерідко бідних і потребуючих вважають тягарем, перешкодою для розвитку. Щонайбільше, вони є об’єктами співчуття, адресатами допомоги, але «не братами й сестрами, покликаними спільно користуватися дарами створіння, добрами розвитку й культури», бути «дійовими особами інтегрального та всебічного розвитку».

Братерство є не тільки даром, але й зобов’язанням, яке спонукає бути солідарними в боротьбі проти нерівності й бідності, що послаблюють суспільне життя, зобов’язанням подбати про кожну особу, особливо, про найслабшу й беззахисну, любити її, як себе самого, серцем Самого Ісуса Христа.

«Глобалізація байдужості повинна поступитися місцем глобалізації братерства. Братерство повинно залишити свій слід в усіх аспектах життя, включаючи економіку, фінанси, громадське суспільство, політику, науку, розвиток, культурні та громадські інституції. На початку свого служіння Папа Франциск пише послання, яке продовжує думку його попередників, пропонуючи всім шлях братерства, щоб надати світові людянішого обличчя», – читаємо у комюніке Папської Ради «Справедливість і мир».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va