«Брати- мусульмани » знайшли нового ворога
  • Суб, 28/09/2013 - 11:06

Правозахисники б'ють на сполох: від протистояння єгипетської армії та ісламістів найбільше потерпають християни-копти. Після скинення президента Мохаммеда Мурсі «Брати- мусульмани» звинуватили коптів у співпраці з військовими, спалили сотні їхніх будинків і десятки церков. Радикальні проповідники налаштовують ісламістів на нові погроми. Армія ж, переслідуючи «Братів», не особливо стурбована тим, щоб захистити від них християнське населення.

Християни-копти обмежувалися в правах і піддавалися регулярним нападам ісламських радикалів протягом 60 років існування Арабської Республіки Єгипет. Однак за останній місяць величезній громаді, що становить приблизно 10% 90-мільйонного населення країни, довелося пережити найсерйозніші випробування.

На початку короткого правління Мохаммеда Мурсі напруженість між ісламістами та християнами в якійсь мірі навіть знизилася. Будучи кандидатом від політичного крила «Братів-мусульман», Мурсі прагнув продемонструвати коптам свою прихильність. А перемігши на виборах, він відразу підписав указ про будівництво нової церкви і призначив копта одним зі своїх радників.

Однак з березня цього року, коли конфлікт між ісламістами та їх противниками став стрімко зростати, становище коптів різко погіршилося, що змусило багатьох з них емігрувати. За даними єгипетського союзу правозахисних організацій (EUHRO), країну за останні півроку покинули не менше сотні тисяч християн, причому після військового перевороту 4 липня потік емігрантів лише зростав.

Погроми в християнських кварталах почалися відразу після відсторонення Мохаммеда Мурсі і не припиняються досі. Копти потрапили під удар буквально наступного дня після того, як військові придушили акції протесту прихильників поваленого президента. Масла у вогонь підлила заява коптського патріарха Теодора II про те, що план передачі влади тимчасовому уряду, котрий реалізовується генералами, розроблений «чесними людьми, які дбають про інтереси Єгипту».

Ісламісти звинуватили коптів у «підтримці військового режиму генерала Абдель-Фаттаха ас-Сіссі, що вбиває мусульман і загрожує ісламу». За останній місяць були розграбовані і спалені сотні коптських будинків і магазинів у провінціях Ель-Мінья, Асьют, Ель-Файюм, Гіза, Суец і Каїр. Згідно з доповіддю Human Rights Watch, спалені близько 40 церков. Десятки храмів отримують регулярні телефонні погрози. В Ель-Міньї будинки коптів позначені чорними хрестами, щоб відрізнити їх від мусульманських. У ряді провінцій ісламісти обклали християн спеціальним «податком на іновірців». А деякі мусульманські проповідники під час п'ятничної молитви закликають парафіян до погромів.

Єгипетські силовики використовують підпали церков в інформаційній кампанії проти «Братів-мусульман», однак не приймають своєчасних заходів, щоб захистити християн від нападів. Наприклад, при придушенні недавніх заворушень у місті Далга (300 км на південь від Каїра) військові не змогли запобігти підпалу 20 церков, у тому числі монастиря Діви Марії і Св. Авраама IV століття. Християни скаржаться, що під час погромів поліцейські зазвичай не втручаються: ісламські радикали тримають у страху і їх.

«Гоніння на християн зараз досягли свого піку. Лідерам країни не до того, щоб займатися врегулюванням конфлікту. До того ж досі не скасовано заборону займати державні пости християнам, - розповів президент міжнародної організації «Голос коптів» Ашраф Рамел. - Але зараз, коли влада знаходиться в руках світських політиків і пишеться нова конституція, я бачу реальний шанс переламати ситуацію і покласти край віковому пригніченню єгипетських коптів».

Марія Єфімова
Джерело: "Коммерсант"