Брати з Тезе захоплюються витривалістю та надією українців
  • Птн, 13/05/2022 - 13:30

Представник екуменічної спільноти Тезе, що відвідував Україну, ділиться своїми спостереженнями про те, як війна вплинула на зближення між християнами різних конфесій.

Українці переживають важкий період, але дають нам усім урок витривалості та надії. Такими думками поділився брат Бенуа з екуменічної спільноти Тезе, підсумовуючи візит до України. Як ми раніше повідомляли, делегація з цієї спільноти, осідок якої у Франції, нещодавно здійснила візит солідарності з українцями. Троє братів розпочали свою подорож, зустрічаючись з українськими біженцями в Чеській Республіці та Словаччині, після чого прибули до Львова. А далі двоє з них повернулися до Тезе, відвідуючи різні міста Польщі, а брат Бенуа подався до Києва, де перебував до 11 травня.

Спілкуючись із французькою редакцією, брат Бенуа розповів, що спільнота віддавна підтримує стосунки з християнами різних конфесій в Україні, а українці становлять значну частину учасників зустрічей, які організовує спільнота Тезе. Тож метою цієї подорожі було особисто відвідати братів і сестер, які переживають випробування війною, а також зустрітися з провідниками Церков.

За словами брата Бенуа, українці розраховують на молитву християн Європи, а також просять бути пильними перед обличчям дезинформації. Представник спільноти Тезе підкреслив, що трагічні події причинилися до зближення між українськими християнами.

«Екуменічна ситуація в Україні дуже складна та багата. Молодь, що бере участь в зутрічах Тезе, належить до різних Церков. Тому для нас було важливим під час відвідин цієї країни почути провідників різних спільнот. Я думав, що через війну вдасться провести небагато зустрічей. Але сталося зовсім протилежне. Ми мали більше зустрічей, ніж попередніми роками. Я мав змогу поспілкуватися з провідниками всіх головних конфесій, з православними єпископами обох юрисдикцій, з греко-католицькими та римо-католицькими», – розповів брат Бенуа, зауваживши, що «перед обличчям війни настала виняткова єдність між українськими християнами». За його словами, всі, з ким він спілкувався, говорили те саме, чи принаймні трималися цієї лінії.