Бразилія: корабель-лікарня імені Папи Франциска євангелізує та лікує на просторах Амазонки
  • Птн, 19/07/2019 - 09:50
Створений з ініціативи Церкви в Бразилії, корабель-лікарня імені Папи Франциска почав лікування жителів регіонів, прилеглих до річки Амазонки. Як наголосив єпископ бразильської дієцезії Обідос Бернардо Бальманн, цей проект «є введенням у практику ідеї милосердя».

Саме Папа Франциск дав перший поштовх до створення корабля-лікарні на Амазонці. Ініціатива плавучої лікарні зродилась 2013 року в Бразилії, під час Всесвітніх Днів Молоді, що відбувались у Ріо-де-Жанейро. Папа Франциск відвідав лікарню, якою керує Братство святого Франциска з Ассісі в Божому Провидінні. Серед іншого, він запитав отця-францисканця Франсіско Белотті, чи вони діють також і в амазонському регіоні. Почувши негативну відповідь, Святіший Отець просто сказав: «Якщо ні, то ви повинні туди піти».

 

єпископ Бернардо Бальманн вітає корабель-лікарню імені Папи Франциска

єпископ Бернардо Бальманн вітає корабель-лікарню імені Папи Франциска

Втілення в життя ідеї Папи

Згромадження отців-францисканців взяло до серця заохоту Папи і вже незабаром знайшли дві покинуті лікарні, одну в Обідос, а другу в Журуті. Отці-францисканці разом з мирянською Асоціацією взялись за реконструкцію цих шпиталів, але дуже швидко отець Белотті усвідомив, що ці лікарні не зможуть бути корисними для місцевого населення, адже величезні віддалі, які можна подолати тільки річковим шляхом, стануть невирішальною проблемою для убогого населення, що тут проживає.

Тоді виникла думка оснастити невелику плавучу лікарню. Таким чином, хворі не будуть примушені долати величезні відстані до найближчої лікарні, а сам шпиталь прибуде до них. Ідею підтримав місцевий єпископ Бернардо Бальманн, родом з міста Мюнстер у Німеччині, який вже понад 30 років душпастирює в Бразилії.

Місією керує отець-францисканець, адже населення Амазонії потребує не тільки медичної допомоги, але й душпастирської опіки, потребує і лікарів, і священиків.

 

екіпаж корабля-лікарні

екіпаж корабля-лікарні

Лікарня-корабель – це справжнє чудо

«Це смілива ініціатива, – підкреслив єпископ Бернардо Бальманн. – Можу сказати, що це справжнє чудо, і з Божою допомогою, зможемо принести поміч дуже багатьом людям». У штаті Пара на півночі Бразилії вздовж ріки Амазонки проживає понад 700 тисяч населення, налічується понад тисяча церковних громад. Дуже важливо, що крім лікування, медичних процедур, обстежень та хірургічних втручань, пацієнти зможуть отримати підтримку священиків та богопосвячених осіб. Дуже багато убогих людей навіть не намагаються вирушити в місто, щоб скористатись візитом до лікаря. допомогу. Вони хворіють у своїх домівках, не отримуючи жодної медичної допомоги. А тепер сам шпиталь приїде до них».

 

лікарня-корабель імені Папи Франциска

лікарня-корабель імені Папи Франциска

Лікарня-корабель зможе надавати медичну допомогу високої якості

На 32-метровому судні розташована найповніша плаваюча лікарня країни з усіма потрібними засобами для діагностики, лікування, госпіталізації та профілактики. Вона має невеликий операційний зал, аптеку, клініко-діагностичну лабораторію, найновіше обладнання для надання медичної допомоги високої якості. Більшість процедур буде відбуватись на місці, а для серйозних хірургічних втручань пацієнти будуть доставлені в інші лікарні країни. Для швидкої допомоги та першого обстеження та для надзвичайних ситуацій використовуються два моторні човни, якими можна дістатись до найвіддаленіших місцевостей. Під час повеней вони виконують роль рятувальних човнів.

Священики, черниці, лікарі-волонтери, студенти медичних закладів

Екіпаж лікарні-корабля імені Папи Франциска складається з п’яти священиків і п’яти черниць з медичною освітою, 20 волонтерів медичних і фельдшерських навчальних закладів, серед яких не тільки студенти, але й викладачі. Вже є цілий список лікарів-волонтерів, готових взяти участь у цій місії.

 

лікарня-корабель імені Папи Франциска

лікарня-корабель імені Папи Франциска

Угода з державою

Спорудження корабля-лікарні стало можливим завдяки спеціальній угоді з державою, яка виділила кошти від компенсації екологічної шкоди, завданої різними хімічними промисловостями.

Проект корабля-лікарні 2018 року був представлений Папі Францискові, який захоплено прийняв практичне здійснення своєї ідеї, висловлюючи побажання, щоб ця ініціатива зродила інші проекти в галузі охорони здоров’я на амазонському регіоні.

Лікарня-корабель імені Папи Франциска вже почала діяти, але повністю розгорне свою місію в жовтні цього року з відкриттям Синоду єпископів, присвяченого Амазонії.

корабель-лікарня імені Папи Франциска на ріці Амазонці