Бразилія: помер кардинал Жозе Фрейре Фалькау
  • Пон, 27/09/2021 - 20:49

Вислужений архиєпископ бразильської столиці помер від ускладнень, викликаних Covid-19. Колегія Кардиналів тепер нараховує 217 членів.

«Із болем отримавши повідомлення про смерть кардинала Жозе Фрейре Фалькау, прагну висловити свою молитовну близькість Архидієцезії Бразиліа, родині померлого та всім тим, які оплакують його відхід», – цими словами починається телеграма співчуття, яку Папа Франциск надіслав на ім’я Преосвященного Пауло Сезара Кости, Архиєпископа Бразиліа, з приводу смерті його попередника, який 26 вересня 2021 р. переставився до вічності на 96-му році життя. Ввіряючи покійного Божому милосердю, Святіший Отець згадує його служіння в різних відомствах Апостольської Столиці та особисті зустрічі з цим «пастирем, захопленим євангелізацією».

Серед головних характерних рис померлого, Наступник святого Петра виокремлює те, що він був «дбайливим у тому, щоби віддавати отримані від Господа дари на служіння Божому людові та своїм співбратам-єпископам», а «провадити Божий люд дорогами Євангелія», – додає він, «було ще одним із його головних дарувань». Складаючи Небесному Отцеві подяку за служіння, здійснене покійним кардиналом, Папа ввіряє материнському заступництву Діви Марії його близьких і всіх вірних архидієцезії.

Служити в покорі

«Служити в покорі», – таким було єпископське гасло кардинала Жозе Фрейре Фалькау, вислуженого Архиєпископа Бразиліа, столиці Бразилії, який 17 вересня був госпіталізований після позитивного результату тесту на коронавірус. Він народився 23 жовтня 1925 року. В 1949 році став священиком, а 1967 року призначений коад’ютором дієцезії Лімуейро-до-Норте, яку очолив через кілька місяців після призначення. В 1971 році його переведено до Архидієцезії Терезіни, яку він очолював 12 років, доки 5 лютого 1984 року не був призначений Архиєпископом Бразиліа. Святий Іван Павло ІІ 1988 року ввів його до Колегії Кардиналів і він брав участь у конклаві 2005 року, що обрав Венедикта XVI.

Станом на сьогодні Колегія Кардиналів нараховує 217 членів, 121 з яких є виборцями, а 97 досягли 80 років життя, втративши право брати участь у Конклаві.