Брифінг речника Ватикану: реформа Курії, незабаром Синод, колегіальність
  • Чтв, 03/10/2013 - 13:12

Сьогодні у Ватикані завершується перша сесія засідань Ради кардиналів - групи з восьми єрархів, покликаних допомагати Святішому Отцеві в управлінні Церквою і в проекті перегляду апостольської конституції «Pastor Bonus» у справах, що належать до Римської Курії. Праця Ради почалася минулого вівторка у приватній бібліотеці Третьої Лоджії Папських апартаментів, а потім продовжилася в Домі Святої Марти. У робочих сесіях щодня приймав участь Папа Франциск, за винятком середи - дня загальної аудієнції на площі Святого Петра.

На брифінгу з журналістами у Ватиканському Прес-центрі о. Федеріко Ломбарді розповів про роботу Ради кардиналів. Ватиканський речник зазначив, що на початку засідань не ставилося завдань організаційного плану:

«Члени Ради поділилися своїми роздумами богословського і духовного характеру, щоб відновити і відродити місію та бачення Церкви в дусі Другого Ватиканського собору, а також відносини між Вселенською Церквою і помісними Церквами. Були порушені питання єдності, участі та колегіальності в церковному управлінні, а також такі теми як Церква бідних і роль мирян у Церкві. Кардинали говорили про службовий характер всіх церковних установ і про відповідальність всіх членів Церкви за загальне добро».

На наступному засіданні Ради кардиналів у Домі Святої Марти йшлося про майбутній Синод єпископів. Папа Франциск, - зазначив о. Ломбарді, - вже передбачив тему наступного Синоду, яка в перспективі антропології буде присвячена особистості і сім'ї у світлі Євангелія. Тому на робочій сесії Ради кардиналів у Домі Святої Марти був присутній новий генеральний секретар Синоду монс. Лоренцо Балдіссері.

О. Ломбарді наголосив, що «на вчорашній зустрічі цій темі було приділено особливу увагу. Причина цього - важливість участі єпископатів через Синод у житті Вселенської Церкви, а також певна терміновість проекту та підготовки майбутнього Синоду».

Наступною темою робочих сесій Ради кардиналів було душпастирство сім'ї та шлюбу, питання його систематичного вивчення і поглиблення досліджень. Папа Франциск вже вказав на ці теми як на вирішальні для діяльності Церкви в найближчому майбутньому.

Через тиждень або два секретаріат Синоду зможе надати про це більш точну інформацію.
На даний час акцент поставлений на реформі Римської Курії, і о. Федеріко Ломбарді говорив про різні аспекти її проведення:

«Відносини відомств зі Святішим Отцем, координація відомств, функції Державного секретаріату і так далі... Ці питання дуже широкі, і вони обумовлені великою кількістю ідей та пропозицій, що надійшли».

Отець Ломбарді зазначив, що вісім кардиналів не є континентальними делегатами, але членами Колегії єпископів, які знають реальні проблеми Церкви в різних частинах світу і які, очевидно, мають «велику довіру і особисте схвалення Святішого Отця».

На завершення брифінгу з журналістами о. Ломбарді сказав, що Рада кардиналів «може розглядати питання, пов'язані з економічним управлінням», але наразі такі теми не обговорювалися.

На завтра заплановано ще дві зустрічі Ради, а в п’ятницю учасники відправляться разом з Папою Франциском в паломництво до гробу св. Франциска Асизького.

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va