Британські лорди легалізували аборти в Північній Ірландії попри спротив громадськості
  • Пон, 22/06/2020 - 13:33

Британська Палата лордів переважною більшістю голосів затвердила нові абортативні положення на території Північної Ірландії. Від тепер там можна буде легально зробити аборт впродовж перших 12 тижнів вагітності, а у випадку існування загрози для психічного чи фізичного здоров’я матері – до 24 тижня вагітності.

Вирішенням багатьох юридичних питань на території Північної Ірландії – за винятком справ, закріплених за британським парламентом – займається Асамблея із 108 депутатів. Це регіональний парламент, скликаний у 1998 році. Впродовж історії свого існування Парламент кілька разів призупиняв свою діяльність, востаннє – 9 січня 2017 року, а також 11 січня 2020. У цій ситуації британський парламент прийняв тимчасові норми, силою яких – оскільки нова регіональна влада не сформувалась до 21 жовтня 2019 року – британські приписи у справі одностатевих зв’язків і абортів увійшли в дію на території Північної Ірландії. Так само сталось і в березні, незважаючи на позицію мешканців, політиків і спротиву регіонального парламенту.

15 червня британська Палата лордів підтримала збереження цих норм 355 голосами «за» і 77 «проти». Під час голосування в Палаті громад за підтримку лібералізованих приписів висловилось 253 депутати, а проти – 177. Раніше Асамблея Північної Ірландії – за поданням Демократичної юніоністської партії – вирішила відкинути норми, які накидає Лондон. У світлі британського закону таке рішення не має жодної сили і є лише сигналом для британського законодавства.

Такий розвиток подій з радістю прийняли ліберальні і прогресивні кола. Як зазначають у відділенні «Amnesty International» у Північній Ірландії, питання абортів мало особливо пріоритетне значення під час пандемії. «Англія запровадила заходи, що уможливлюють вживання обидвох абортативних таблеток вдома. Відмовляти жінкам в Північній Ірландії не має жодного змісту: це несправедливо, небезпечно і несе загрозу», - наголошують там. За оцінками прихильників необмеженого доступу до абортів, Північна Ірландія одним актом британського парламенту перейшла від «найбільш суворих» до «найбільш ліберальних» регулювань.

«Волю народу Північної Ірландії проігнорували. Проігнорували також і волю Асамблеї Північної Ірландії», - коментують представники Демократичної юніоністської партії. – «Без сумніву, це – один із найтемніших моментів в історії Північної Ірландії. Однак, є надія. Тепер зміна таких норм і пристосування до громадської думки є в руках Асамблеї і Виконавчого органу», - наголошують вони. Багато політиків вважають, що рішення британського парламенту є зазіханням на ірландців і їхньої автономії.

Праця над конкретними адміністративними вказівками розпочалась ще в березні, від того часу влада обіцяла надати «спеціальне» рішення. Однак, як наголошують ліберальні ЗМІ, джерелом найбільших «проблем» є лікарі, котрі не хочуть приписувати препарати, що допомагають провести фармакологічні аборти. Проабортативні лобі також нарікають, що акушери і медсестри відмовляються брати в цьому участь. Багато лікарів Північної Ірландії чітко декларують, що не братимуть участь в абортативних практиках з огляду на спротив своєї совісті. Без сумніву, саме вони стануть черговою ціллю абортативних кампаній.