Британським ученим дозволили проводити експерименти над людськими ембріонами
  • Срд, 03/02/2016 - 12:20

Лондонський науково-дослідний інститут отримав дозвіл модифікувати гени людських ембріонів.

Інститут Френсіса Кріка отримав дозвіл від британського Управління із запліднення і ембріології людини на виконання генетичних експериментів на «зайвих» ембріонах, які зберігаються в пробірках клініками зі штучного запліднення.

Перші експерименти будуть спрямовані на те, щоб визначити, чому майже половина всіх запліднених людських яйцеклітин не розвиваються.

Критики експериментування з людськими ембріонами попереджають, що дослідження такого роду можуть прокласти шлях до «дизайнерських немовлят».

Кеті Ніекен (Кеті Niakan), лідер дослідницької групи з Інституту Френсіса Кріка, відповідає на критичні зауваження: «Ми дійсно хотіли б зрозуміти гени, які необхідні для ембріона, щоб розвинутися в здорову дитину».

blagovest-info.ru

Нагадаємо деякі положення Науки Католицької Церкви щодо ембріонів та дослідів над ними:

Катехизм Католицької Церкви:

2274    Оскільки зародок (ембріон) від самого зачаття повинен вважатися особою, то він повинен бути захищений у своїй цілісності, бережений та лікований у міру можливості, як всяка інша людська істота.
Дородова діагностика морально дозволена, «якщо вона шанує життя і цілісність зародка чи людського плоду і якщо вона спрямована на індивідуальну охорону або лікування (...). Вона вагомо суперечить моральному законові, якщо, залежно від її результату, передбачає можливість аборту. Діагностика не повинна стати рівнозначною вирокові смерті» (Конгрегація віровчення, Інструкція «Donum vitae»,1,2.).

2275    «Треба вважати дозволеними хірургічні втручання в людський зародок за умови, що вони зберігають життя і цілісність зародка, не несуть для нього непропорційно великого ризику, а лише скеровані на покращення стану його здоров'я чи на природне виживання окремого зародка» (Конгрегація віровчення, Інструкція «Donum vitae», 1, 3.).
«Неморальним є виробляти людські ембріони, призначені для використання як наявний біологічний матеріал» (Конгрегація віровчення, Інструкція «Donum vitae»,1, 5.)
«Деякі спроби втручання до хромосомної чи генетичної спадщини людини не є лікувальними, а лише спрямовані на продукування людей із вибраною статтю та іншими наперед встановленими якостями. Ці маніпуляції суперечать особистій гідності людської істоти», її цілості та унікальній і неповторній тотожності (Конгрегація віровчення, Інструкція «Donum vitae», 1, 6.).