Британський прем'єр-міністр виступила на захист прав християн в країні
  • Втр, 06/12/2016 - 13:39

Британський прем'єр-міністр Тереза Мей виступила на захист прав християн в країні, заявивши, що «ми всі можемо пишатися нашою християнською спадщиною» і що християни повинні користуватися повною свободою у розмовах про віру і проявах віри на робочих місцях.

Відповідаючи на питання в парламенті країни, пані прем'єр-міністр зазначила, що країна має давні і дуже міцні традиції віротерпимості та свободи думок» і може «пишатися своєю християнською спадщиною». З питанням звернулася до прем'єра Фіона Брюс, член парламенту, висловивши стурбованість випадками утисків християн в деяких організаціях, де вони тепер бояться виявляти свою віру зі страху покарань.

Тереза Мей зазначила, що можливість для кожного «вільно говорити, шанобливо і відповідально про свою віру... це головний принцип» для уряду країни. «Я впевнена в тому, що ми повинні гарантувати право кожного громадянина вільно говорити про свою віру на роботі, — заявила прем'єр-міністр. – Ніхто не повинен мати побоювання, всі можуть відкрито проявляти свою віру, і в тому числі вільно говорити про Різдво».

Про випадки утисків християн в деяких організаціях повідомляється в новому звіті Комісії з рівності та прав людини (EHRC), в якому вказується, що християн піддають стягнень і покаранню на роботі, вимагаючи відмовитися від носіння хрестиків і утримуватися від інших відкритих проявів своєї віри. За повідомленнями видання The Mail, почастішали випадки несправедливості по відношенню до віруючих на роботі, і в якості прикладу наводиться випадок із Адріаном Смітом, який був понижений на посаді тільки за те, що на своїй особистій сторінці у Facebook висловив думку, що в одностатевих шлюбах «занадто багато рівності».

На ту ж тему висловився і Симон Калверт, заступник директора Інституту суспільних відносин, зазначивши, що «християни в останні роки відчувають, що їх фундаментальні свободи і принципи відкидаються убік індустрією прав людини і загальної рівності». А в звіті EHRC у зв'язку з цим йдеться: «У Британії на сьогоднішный день немає жодного права людини, яке б не утискалося, а між тим, на наш погляд, саме право людини на вільне вираження своєї віри і переконань – нехай і поділюваних далеко не всіма – є перша ознака демократичного суспільства».

«Ми з почуттям великого полегшення бачимо, що Комісія виступила на захист свободи віри і визнала, що це фундаментальне право не повинно порушуватися під страхом покарань, — каже Калверт. – І нам вже зрозуміло, що закони про рівність громадян повинні бути переглянуті в бік чіткого балансу, бо ці права нерідко входять у конфлікт і судам буває важко задовольнити обидві сторони. Але нині суди занадто часто виносять рішення на користь світської аргументації і обмежують права віруючих».