Британський суд визнав, що медсестра з Нігерії зазнала переслідувань за віру
  • Пон, 10/01/2022 - 17:17

Британський суд ствердив, що звільнення з роботи медсестри-католички за носіння маленького хрестика було ознакою дискримінації за її вірою та порушенням її прав людини. Йдеться про 61-річну Мері Онуоху, якій керівництво лондонської лікарні наказало зняти хрестик з “санітарних міркувань”, хоч інші працівники могли носити хіджаби, сарі, тюрбани та прикраси.

Нігерійську медсестру дискримінували з 2015 року. Через хрестик, який вона без проблем носила на роботі протягом 19 років її, зокрема, понизили. Посилення домагань і психологічного тиску закінчилося її звільненням з роботи. Жінка передала справу до суду з питань трудових спорів, який виніс рішення на її користь. Суд відхилив твердження роботодавця про те, що “хрестик не був символом віри медсестри і що він був джерелом потенційного зараження”. А також ухвалив, що “вона була звільнена безпідставно і без поважної  причин, що було дискримінацією та порушило її права людини”.

Ба більше, суд зазначив, що “те, що християнці не дозволяли демонструвати хрестик, було елементом ширшої кампанії переслідувань”, і таким чином визнав, як наголошує адвокат жінки, що християни мають право сповідувати свою віру. Після оголошення рішення Мері Онуоха сказала, що “не могла б виконувати свою роботу без хрестика” і додала, що “вона черпає сили, дивлячись на хрест, і пишається тим, що є християнкою”. Британська служба охорони здоров'я оголосила, що перегляне свою політику щодо носіння знаків віри медичними працівниками. Про можливу компенсацію для медсестри поки не повідомляють.