Британську медсестру звільнили за відмову зняти хрестик
  • Втр, 19/10/2021 - 12:44

Мері Онуоху, медсестру, яка раніше працювала в Університетській лікарні Кройдона в місті Тортон-Хіт, Англія, і протягом багатьох років зазнавала тиску з боку керівництва лікарні звільнено з роботи за відмову зняти хрестик.

 

Пані Онуоха стала медсестрою після того, як її брат помер через відсутність медичної допомоги, переїхала з Нігерії до Англії в 1988 році і почала працювати в лікарні Університету Кройдон у 2002 році. Вона роками носила свій простий золотий хрестик і не було жодних скарг ні з боку персоналу, ні пацієнтів.

 

«Пацієнти дуже позитивно реагували на нього, − казала медсестра, − і я була неймовірно вдячна їм за це». Вона також додала, що пишається тим, що носить його, оскільки знає, що Бог її дуже любить, і пройшов через біль за неї.

 

Однак, починаючи з 2015 року, керівники лікарень почали просити пані Онуоху зняти свій хрест, від чого вона відмовилася. Попри те, що лікарня посилалася на питання безпеки щодо цього прохання, пані Онуоха сказала, що інших жінок з намистом, браслетами та вільним одягом не змушували нічого змінювати.

 

Вона сказала, що в лікарні є персонал, який ходить до мечеті чотири рази на день, і ніхто їм нічого не говорить. Індуси носять червоні браслети на зап’ястях, а мусульманки носять хіджаби в театрі. Проте її маленький хрестик на шиї був визнаний настільки небезпечним, що їй навіть більше не дозволяли виконувати свою роботу.

 

Все вийшло з-під контролю, коли у 2018 році посеред операції пані Онуоху попросили негайно зняти чи заховати хрестик. Пані Онуоха відмовилася від цього, оскільки під час операції анестезіолог була з підвіскою та сережками, але їй не зробили зауваження.

 

Вона сказала, що була вражена тим, що старший персонал готовий наражати на небезпеку життя пацієнта, щоб залякати її.

 

Пізніше того ж року пані Онуоху понизили з посади медсестри до працівника рецепції і сказали, що через невиконання розпорядження над нею буде проведено внутрішнє розслідування. Попри почуття приниженості та страх втрати улюбленої роботи, вона все ж відмовилася зняти свій хрест. Через подальший тиск з боку керівництва лікарні та внутрішнє розслідування, вона була змушена піти у відпустку через стрес у червні 2020 року.

 

Вона також сказала, що змалку хотіла піклуватися про людей, і це було в її крові. Все, чого вона коли-небудь хотіла, − це бути медсестрою і бути вірною своїй вірі, але до неї поставилися, як до злочинця. Вона любить свою роботу, але не готова йти на компроміс із вірою, і вважає, що цього ж не повинні робити й інші християнські працівники.

 

Пані Онуоха, представлена британською групою релігійних свобод «Christian Concern», виступила 5 жовтня перед Трибуналом з питань зайнятості Кройдона, щоб розпочати позов проти лікарні.

 

Джерело: Слово про Слово