Брюховичі: завершення реколекцій єпископів та братерська зустріч
  • Птн, 25/11/2022 - 11:16

24 листопада завершились реколекції єпископів у Брюховичах. Учасниками були римсько-католицькі та греко-католицькі єрархи України. Після реколекцій відбулась братерська зустріч.

Під час реколекцій конференції провадив о. Даниїл Ботвіна OFM. Він звернув увагу присутніх на постать святого Франциска, який і в наш час несе світу мир та добро.

Закінченням реколекцій стала спільна Свята Меса, яку очолив ординарій Київсько-Житомирської дієцезії єпископ Віталій Кривицький SDB в реколекційному домі блаженного Якова Стрепи Львівської архідієцезії в Брюховичах.

 

Львівській митрополит архієпископ Мечислав Мокшицький подякував реколектанту за проголошені конференції та подарував пам’ятний медальйон, присвячений 30-річчю відновлення дипломатичних стосунків між Україною та Святим Престолом від папи Франциска.

Братерська зустріч єпископів

Після обіду єпископи зустрілись з Апостольським нунцієм в Україні архієпископом Вісвальдасом Кульбокасом. У своєму виступі він приділив увагу допомозі Святого Престолу страждаючій від війни Україні. Папа Франциск під час свого кожного виступу пригадує про Україну. Ватикан постійно надає гуманітарну допомогу, а також всіляко сприяє звільненню полонених. Нунцій пригадав, що від початку повномасштабного вторгнення до вересня ватиканська лікарня Bambino Gesu прийняла під свою опіку 1600 дітей.

 

Виконувач обов’язків голови Конференції єпископів України архієпископ Мечислав Мокшицький подякував нунцію, насамперед, за його постійну присутність у Києві та допомогу Святого Престолу для України.

Єпископи також обговорили ситуацію в Україні та виклики, перед якими стала Церква у цей час. Єпископ Теодор Мартинюк (УГКЦ) представив низку оновлень правил, що стосуються питання захисту неповнолітніх у світлі нової інструкції Ватикану. Єпископ Олександр Язловецький (РКЦ) представив подальші етапи синодального процесу, який виходить на континентальний рівень.

На зустрічі була присутня Маґда Качмарек з організації «Допомога Церкві в потребі» та директор представництва організації у Вроцлаві отець Анджей Пас. Зустріч стала нагодою обговорити питання допомоги для Церкви та для українського народу в часі війни, особливо підтримка переселенців у зимовий період, виклики, що пов’язані з енергетичною кризою та ін.

У п’ятницю, 25 листопада, відбудеться пленарне засідання Конференції римсько-католицьких єпископів України.