«Будь завжди вірним Христові!»: 90 років тому на заклик Митрополита Андрея понад 100 тисяч молодих українців склали присягу вірності Христові
  • Пон, 08/05/2023 - 10:05

Цими днями 90 років тому, 6-7 травня 1933 року, у Львові Українська Греко-Католицька Церква з благословення і під проводом праведного митрополита Андрея Шептицького провела наймасовіше свято для української молоді. Про свято УМХ тогочасна преса писала як про наймасовішу релігійну маніфестацію Галичини. Близько 100 000 молоді прийняли заклик свого Митрополита скласти присягу на вірність Христові.

 

Митрополит АНДРЕЙ ШЕПТИЦЬКИЙ на площі перед собором св. Юрія

На початку 30-их років минулого століття у Львові з благословення праведного Митрополита Андрея представники церкви звернулися до вірних із пропозицією провести у Львові СВЯТО МОЛОДІ «УКРАЇНСЬКА МОЛОДЬ – ХРИСТОВІ», наголосивши на тому, що це буде
“достойна відповідь релігійним і національним ворогам, які докладають чимало зусиль, щоб заволодіти душею української молоді”/

Афіша свята УМХ

Цим святом української молоді відкрили Ювілейний 1933-ий рік.

В переддень великого свята, Митрополит Андрей Шептицький звернувся до української молоді зі своїм пастирським посланням, в якому привітав учасників свята, закликав до вірності Христові та наголосив на тому, щоб цей день залишався пам’ятним впродовж цілого життя.

Ви з’їхалися, щоби доказати свою вірність і відданість Христові-Спасителеві. Як Митрополит, сердечно Вас усіх тут вітаю, тішуся дуже тим з’їздом, що всьому світові доказує, як Ви, наша Молодь, прив’язані до Ісуса Христа, до святої віри наших батьків, до святої католицької віри і до святої Католицької Церкви“, – розпочав вітальне слово владика Андрей.

У Львові, – пише далі праведний Андрей, – відновите приречення вірности Христові. Це приречення Ви складали вже у день св. Хрещення через хресних родичів. Це приречення Ви відновляли у кожній св. Сповіді, з приводу Місії, яка в неодному з Ваших сіл відбувалася. Так торжественно, так прилюдно, при стільки свідках Ви цього приречення ще не складали. Нехай та хвиля глибоко запишеться у Вашій пам’яті! Будьте до смерти вірні цьому приреченню! Прирікаючи вірність Христові, Ви наново приймаєте обов’язки зглядом Його св. Церкви й прирікаєте свято і вірно, по-християнськи виповняти обов’язки Ваші зглядом Українського Народу.

«Досить з нас, коли будете до смерти вірні Христові, досить з нас, коли по-християнськи, по-Божому сповните Ваші обов’язки зглядом родителів, рідні, зглядом Українського Народу. Нинішній день хай буде для Вас пам’яткою на ціле життя! Хай буде початком кращого, вищого, більше християнського, більше Божого життя! Хай буде початком нового,— святого життя!» – закликав праведний митрополит Андрей Шептицький.

Офіційне відкриття відбулось в переддень свята, 6 травня 1933 року, молебнем, який звершив у співслужінні з численним духовенством та молоддю владика Микита Будка. А вже в неділю, 7 травня, вранці о 7.30, відбулась Урочиста Архиєрейська Літургія, яку звершили владики Іван Бучко та Микита Будка за участю протоігумена ЧСВВ, о. Степана Решетила, іншого численного духовенства та вірних.
Під час Божественної Літургії владика Іван Бучко виголосив проповідь, в якій наголосив на події святкування Ювілейного Року, а також на важливості свята УМХ, що відбулась всередині УГКЦ.

Архиєрей закликав молодь скласти «у стіп Царя царів на Його услуги всі свої найкращі наміри, свою молодечу охоту і запал», щоб молоді люди показали, що вони «гідні діти батьків, які впродовж тисячолітньої нашої історії оборонювали християнську віру перед навалою поганців».

«Тому за Благословенням Святішого Отця піднесімо руки до гори і зложім Христові присягу досмертної вірності,любови і прив’язання до Його Святого Євангеліє і Заповітів!»
«Христе Спасителю! У 1900-ліття Твоєї смерти і Воскресення прирікаємо Тобі досмертну вірність. Так нам Христе допоможи»
!», – закликав єпископ Іван Бучко.

Як згадував тогочасний журналіст: “Непроглядне море піднесених вгору рук, могутній голос багатотисячної маси людей, що повторювали за Владикою Іваном слова присяги, створювали відчуття хвилини, яку переживається раз у житті. Св. Причастя , яке слідувало після переведення акту присяги, як подала преса, прийняло приблизно 20 000 прочан. Прищащало близько 30 священиків”.

Відтак заклик УМХ поширювався по парафіях, селах, містах, де збиралась молодь, що присягала своє життя на вірність Христові, а після 1946 р. свято УМХ локалізувалося в діаспорі. РУХ УМХ об’єднував українську молодь на чужих землях. В Україну повернувся у 1990 році.

Сам заклик праведного митрополита Андрея на довгі роки залишився заповітом і дороговказом для української молоді. Набував різних форматів, а сьогодні можемо спостерігати як молодіжний Рух УГКЦ «Українська молодь – Христові» з благословення і за підтримки Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава набуває розвитку в єпархіях нашої Церкви.

23 липня 2023 року, у Львові, за участі Блаженнішого Святослава відбудеться ювілейне святкування.