Буддійські монахи добиваються обмеження релігійної свободи в Бірмі
  • Чтв, 26/06/2014 - 11:24

У Бірмі готують серйозні обмеження свободи віросповідання. Парламент обговорює проект закону, який різко обмежить можливість змінювати свою релігію або укладати змішані шлюби. Цей закон спрямований на мусульманську меншину, яка динамічно розвивається у зв'язку з високою народжуваністю, полігамією і припливом мігрантів з Бангладешу. Однак релігійні обмеження відчують усі, також і християни.

У дебатах з релігійної свободи в Бірмі вирішальну роль мають буддійські монахи, які прагнуть обмежити свободу інших релігій. Як розповів Радіо Ватикану о. Режис Ануй, директор інформаційного агентства Eglises d'Asie, фактична поведінка буддійських монахів у Бірмі дуже відрізняється від західного розуміння буддизму.

«У нашій пам'яті буддійські монахи мають досить позитивний імідж. Нагадаємо, що три роки тому під час перевороту саме вони вийшли на вулиці, щоб виступити проти зловживань військового режиму. На Заході вважають, що буддійські монахи є захисниками демократії, – говорить о. Ануй. – Насправді, вони не борються за демократію. Вони протестували проти розвалу економіки та соціального життя. Бірма є країною, яка всього три роки користується свободою слова. Але не всі слова, які потрапляють в публічний простір, це слова миру і терпимості. Буддійські монахи є частково відповідальні за це. Вони хочуть, щоб Бірма була буддійською країною і провокують страх перед припливом мусульман. Прийнято вважати, що мусульмани становлять 5 відсотків населення. Насправді ж, їх є більше. І це стане очевидним найближчим часом, тому що перепис населення вже відбувся. Ситуація напружена. Бірма є демократичною країною, але не має досвіду демократії».