Будинок святої Марти – резиденція Понтифіка
  • Пон, 31/07/2017 - 12:52

Надихнувшись неослабним інтересом до того, що Папа Франциск від свого обрання 13 березня 2013 року мешкає не в Апостольському палаці, а в Будинку святої Марти, ватиканське видавництво «Libreria Editrice Vaticana» запропонувало читачам книжку «Церква та лікарня святої Марти у Ватикані», яка розповідає про історію цього місця.

Тут у XVI столітті був храм братства святої Марти, його лікарня та цвинтар. Коли братство було розпущене, будівля 1726 року перейшла босим тринітаріям, а лікарню перетворили на ватиканську семінарію. Згодом храм був зруйнований, а на його місці з волі святого Лева XIII 1884 року постав госпіс святої Марти для нервово хворих. Тут із плином часу почали приймати також паломників.

Нинішню п'ятиповерхову будівлю побудували 1996 року з ініціативи святого Папи Йоана Павла II з думкою про учасників конклаву. Тут 108 апартаментів, які складаються зі спальні, робочої кімнати й ванної, і 22 одномісні кімнати.

Архієпископ Буенос-Айреса кардинал Хорхе Маріо Берґольйо, як і інші учасники конклаву, в березні 2013 року оселився тут згідно з Апостольською конституцією Йоана Павла II «Universi Dominici gregis» – і донині не покинув цього місця. Під час конклаву він мав кімнату під номером 207, а після обрання переселився в 50-метрові апартаменти номер 201.