Будьте «контрабандистами» віри, - Папа до філіппінської громади в Римі
  • Пон, 16/12/2019 - 16:32

«Ми покликані бути закваскою в суспільстві, яке часто вже неспроможне насолоджуватися Божою красою, відчувати благодать Його присутності», – сказав Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив у неділю, 15 грудня 2019 р., в базиліці Святого Петра у Ватикані, молячись разом із філіппінською спільнотою Риму з нагоди початку «Simbang-Gabi» – традиційної філіппінської передріздвяної дев’ятниці.

Знаки Божого царства

Коментуючи під час проповіді біблійні читання третьої неділі Адвенту, Святіший Отець звернув увагу на те, що пророк Ісая закликає всю землю радіти з приводу приходу Господа, Який приносить спасіння Своєму людові. Це спасіння «призначене для всіх», але «особливу ніжність» Господь виявляє «до найуразливіших та найубогіших зі Свого люду». Респонсорійний псалом нагадує про тих «уразливих», які заслуговують сповненого любові Божого погляду. Ними є «мешканці екзистенційних периферій», давніх і сучасних.

 

В Ісусі Божа спасенна любов «стає відчутною на дотик»: сліпі прозрівають, криві ходять, прокажені очищаються й глухі чують, мертві воскресають, убогим звіщається Євангеліє. «Не звук сурми чи військовий тріумф, не суд над грішниками та їхній засуд, але визволення від зла та звіщення милосердя та миру» є знаками «здійснення Божого царства».

Як зауважив проповідник, ми готуємося святкувати таїнство Втілення Еммануїла, «Бога-з-нами», Який чинить чуда, що є знаком Його царства. «Й оскільки, – додав він, – досі залишається багато мешканців екзистенційних периферій, ми повинні просити в Господа, аби Він щороку поновлював чудо Різдва, пропонуючи нас, як засоби Його милосердної любові до найостанніших».

Готуючись до «влиття благодаті»

У цьому контексті Папа вказав на те, що для того, аби «належно приготуватися до цього нового влиття благодаті», Церква пропонує період Адвенту, призначений для того, щоб «розбудити в серцях очікування та посилити молитву». В свою чергу, місцеві Церкви «впровадили розмаїття набожних практик». А на Філіппінах вже кілька століть існує передріздвяна дев’ятниця, відома як «Simbang-Gabi» (Нічна Месса): дев’ять днів вірні на світанку збираються на спеціальні Євхаристійні богослуження.

«Протягом останніх десятиріч, завдяки філіппінським мігрантам, ця побожна практика вийшла за межі національних кордонів та поширилася на інші країни. Вже багато років “Simbang-Gabi” служаться в Римській дієцезії, а сьогодні ми разом служимо її тут, у базиліці Святого Петра», – мовив Святіший Отець, додаючи, що цими богослуженнями «готуємося до Різдва в дусі Божого слова», щоби «виявляти Божу любов і ніжність до всіх, особливо, до найостанніших».

 

Сопричастя в розмаїтті

«А ви, дорогі браття й сестри, що залишили рідну землю, шукаючи кращого майбутнього, маєте особливу місію. Нехай же ваша віра стане “закваскою” в тих парафіяльних спільнотах, до яких ви сьогодні належите. Заохочую вас помножувати нагоди для зустрічі, щоб ділитися своїм культурним і духовним багатством, збагачуючись, водночас, досвідом інших. Усі ми запрошені спільно будувати сопричастя в розмаїтті, що становить характерну рису Божого царства, започаткованого Ісусом Христом, Божим Сином, Який став людиною», – наголосив Папа, підкреслюючи, що всі ми покликані звіщати Добру Новину спасіння «всіма мовами, аби досягнути якнайбільше людей».

«Будьте “контрабандистами” віри»,– побажав Святіший Отець, по завершенні прощаючись з учасниками Євхаристійної молитви, згадуючи, як і два роки тому під час зустрічі з українською громадою, про роль іноземців в італійських родинах, які допомагають наново розбудити віру там, де вона пригасла.