«Будьте милосердні, як і Отець Ваш милосердний»
  • Птн, 10/11/2017 - 10:43

Благодійна організація «Дім милосердя», створена в 2013 році батьками дітей з особливими потребами при Бучацькій єпархії УГКЦ, дочекалася благословенного часу – святкування 1-ї річниці свого служіння у будинку по вул. Монастирській біля Єпархіального Управління в м. Чорткові. Чотириповерховий реабілітаційний центр зведений на кошти благодійників у 2015 році. Спочатку, у 2013-му році, приміщення напівзруйнованого тренажерного залу для військових було передане Чортківською районною радою у власність Бучацької єпархії УГКЦ. На сьогодні центр є осередком фахової психолого-педагогічної, соціально-фізіологічної реабілітації дітей з особливими потребами.

Посвята першого поверху будинку відбулася 8 листопада 2016-го року духовним батьком закладу, Владикою Димитрієм Григораком, ЧСВВ - єпархом Бучацьким. У День потрійного свята – 10-літнього служіння в Бучацькій єпархії, 25-річчя ієрейських свячень та Дня вшанування святого великомученика Дмитра Солунського, Преосвященний Владика отримав від Господа особливий дарунок – можливість побачити в реабілітаційному центрі особливих діток радісними та щасливими, повноправними членами суспільства…

Дружня родина «Дому милосердя» радо зустріла гостей: іменинника - Преосвященного Владику Димитрія Григорака, Преосвященного Владику Йосафата Говеру - екзарха Луцького, делегата Високопреосвященного Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського Кир Василія Семенюка, синкела у справах мирян - о. Андрія Івана Говеру, студентів Чортківського Дяківсько-Катехитичного Інституту ім. священномученика Г. Хомишина та ректора навчального закладу о. Володимира Білінчука, священнослужителів, представників релігійних спільнот та владних структур (постійних жертводавців нашого центру) – голову Чортківської міської ради Володимира Шматька, голову Чортківської райдержадміністрації Віктора Шепету, представників соціальних служб району, студентів та викладачів Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Олександра Барвінського, батьків і мирян. Особливими гостями свята, котрі завітали до благодійної організації вперше, стали меценати з м. Тернополя – співвласники ТРЦ «Подоляни» Тетяна та Василь Чубаки. Привітальне слово для Преосвященного Владики Димитрія та шановних гостей висловив співзасновник закладу та духівник о. Іван Мельник і директор організації, мати дитини з аутизмом, Тетяна Дубина. Разом із працівниками, діти закладу подарували Преосвященному Владиці солодкий гостинець у вигляді будівлі та виконану спеціалістом арт-терапії, художником Іваном Дюком, тканинну гравюру «Родинне дерево «Дому милосердя»».

Співали пісні, танцювали, зачитували слова привітань діти закладу, які, як на перший погляд, будучи слабкими і беззахисними, мають, напрочуд чуйне серце і мужність. Кожен день, в домашній атмосфері центру вони пізнають себе і світ довкола себе, сідають в «коло дружби», виховуються за християнськими цінностями любові, милосердя і турботи, відкривають нові і непізнані сторінки спілкування з Господом, ближніми…

«Це не може бути робота, або робоче місце… Це, власне, і є виявом нелегкого, проте служіння, якому нас вчить Христос і Церква», – наголосила Тетяна Дубина.

За рік своєї діяльності реабілітаційний центр за допомогою небайдужих людей уже може пишатись своїми досягненнями – діти за окремими програмами навчаються у трьох реабілітаційно-навчальних групках («Веселка», «Віночок», «Сонечко»), проходять індивідуальні заняття з дефектологом, фізичним реабілітологом, логопедами, психологами, вихователями, педагогами.

З вересня дітки з обмеженими можливостями почали проживати цілодобово…

Надія Сасанчин