Будьте вчителями, але, насамперед, свідками. Папа Франциск до катехитів Уганди
  • Суб, 28/11/2015 - 19:43

Євангельська благовість вкоріниться, коли ви будете не тільки вчителями, але й свідками. На цьому наголосив Папа Франциск, промовляючи 27 листопада 2015 р., до катехитів і вчителів Уганди – другого етапу його Апостольської подорожі до Африки.

Святіший Отець зустрінувся з ними у перший день перебування в Уганді, після візиту ввічливості до Президента країни та зустрічі з представниками влади й дипломатичного корпусу.

Папа Франциск прибув до місцевості Муніоніо, віддаленої майже 40 кілометрів від міста Ентеббе, колишньої столиці Уганди, де розташована офіційна резиденція глави держави, коли вже спустились вечірні сутінки. Це місце, де  25 і 26 травня 1886 року перші угандійські мученики, серед яких святий Ендрю Каґґві, небесний покровитель катехитів, віддали життя за віру.

Катехити-миряни, а їх в Уганді є майже 16 тисяч, та вчителі-католики з усіх закутин країни зустрічали Вселенського Архиєрея при світлі палаючих свічок, які розсіювали темряву, вітаючи його піснями й танцями, виражаючи нестримну свою радість та ентузіазм.

Папа Франциск наголосив на значній ролі катехитів, яку вони відіграють у поширенні Доброї Новини, несучи Христову Благовість до кожного села та кожної домівки цієї африканської країни. Він пригадав, що вони це роблять з величезною самопосвятою і відданістю, незважаючи на дуже скромні засоби, якими мають у розпорядженні.

«Навчайте дорослих, допомагайте батьками розвивати віру у своїх дітях, несіть до всіх радість і надію вічного життя, – мовив Святіший Отець. – Спасибі за вашу самопосвяту, за приклад, який даєте, за близькість до Божого люду в його щоденному житті та за численні способи, якими ви засіваєте та вирощуєте зерна віра в усій величезній країні! Особливо дякую за те, що навчаєте молитви дітей та молодь.  Також і тоді, коли ваше завдання здається обтяжливим, засоби виглядають недостатніми, а перешкоди – адто великими, пам’ятайте, що ваша труд є святим. Євангельська благовість, яку ви несете, буде тим міцніше вкорінюватись у людських серцях, чим більше ви будете не тільки вчителями, але й свідками. Нехай же ваш приклад виявить для всіх красу молитви, силу милосердя та прощення, розділити Євхаристійний Хліб з усіма братами й сестрами».

Папа нагадав, що християнська громада Уганди зросла завдяки свідченням мучеників, які жертвою своєї крові дали свідчення істині, що визволяє. Вони з готовністю пролили свою кров, щоб не зректись віри. Побачивши мужнє свідчення святого Ендрю Каґґви та інших мучеників, угандійські християни ще більше утвердились у своїй вірі.

«Нехай же ваш небесний покровитель святий Ендрю та всі катехити-мученики Уганди випросять вам ласку бути мудрими вчителями, людьми, чиї слова будуть переповнені благодаттю й переконливим свідченням сяйва Божої істини і радості Євангелія! Відважно йдіть до кожного міста й села вашої країни, поширюючи добре зерно Божого Слова, довіряйте Божій обітниці, що повернетесь з радістю, несучи снопи багатого врожаю!» – закінчив Папа Франциск свої звернення до катехитів і вчителів Уганди, та поблагословив їх мовою суахілі: «Omukama Abawe Omucisa!» (Нехай вас благословить Господь!)

Під час зустрічі з катехитами Святіший Отець поблагословив камінь з гробу святого Франциска в Ассісі, що буде наріжним каменем нового храму угандійських мучеників ХІХ сторіччя, спорудженого на місці їхнього мучеництва. Угандійські мученики були канонізовані Папою Павлом VІ 1964 року. Храм буде споруджений польськими отцями-францішканцями з їхньої краківської провінції.

Вселенський Архиєрей, разом з архиєпископом-митрополитом Кампали, та представниками православної та протестантських Церков, поблагословив саджанці дерев для храмів різних віровизнань, як спогад про угандійських мучеників і знак «єдності в мучеництві», адже в Уганді загинули християни різних віросповідань.

Папа Франциск поблагословив також і статую святого Ендрю Каґґви, встановлену на місці його мучеництва.

Після зустрічі Святіший Отець від’їхав до Апостольської Нунціатури в столиці Кампала, що є місцем його перебування в Уганді.