Бурхливий візит французьких єпископів до Ватикану
  • Пон, 01/10/2012 - 00:00

Світськість держави, нова євангелізація, відносини з ісламом та примирення зі Священичим Братством св. Пія Х, – такими є головні теми, що піднімаються у Ватикані під час візиту ad limina французьких єпископів. Серед єрархів, котрих прийняв Папа, був також кардинал Жан-П’єр Рікар, митрополит Бордо. Як він розповів у інтерв’ю для Ватиканського радіо, у Франції знову виникла проблема світськості держави. Католицька Церква вже випрацювала власний спосіб буття і діяльності в несприятливих умовах французької республіки. Однак на сцені появились мусульмани, котрі повинні пристосуватись до теперішніх французьких цінностей. Католицька Церква готова поділитись з мусульманами своїм досвідом у цій сфері, – розповідає кардинал Рікар.

«Від ісламу тут вимагається, так як це було у випадку усіх інших релігій, відокремлення цивільної і релігійної сфери, – зазначив французький кардинал. – Мусульмани мусять зрозуміти, що не можуть накидати суспільству певні вимоги, до яких їх зобов’язує їхня релігійна спільнота. Я вважаю, що це може бути нагода для ісламу, для мусульман, які покинули країни, де іслам був домінуючою релігією, де держава і релігія були поєднані, без жодного розрізнення. У Франції вони мусять виражати свою віру в новий спосіб, дотримуючись цього необхідного відокремлення між релігією і політикою. Католицька Церква також мусіла цього навчитись, і для нас це виявилось дуже значним полегшенням», – нагадав кардинал Рікар.

В свою чергу єпископ Клод Даже, член Французької академії, розповів, що особливо делікатним питанням в часі візиту до Конгрегації доктрини віри було примирення з лефевристами, які у Франції є найбільш динамічними. «У Ватикані хочуть знати, якими насправді є масштаби цього явища в наших єпархіях», – розповів єпископ Даже. Водночас він наголосив, що єпископат Франції задоволений позицією нового глави цієї Конгрегації, Архиєпископа Герхарда Мюллера, котрий запевнив, що буде вимагати від традиціоналістів визнання післясоборового вчення Церкви.

Як розповів єпископ Даже, жвава дискусія зав’язалась також у Папській Раді у справах нової євангелізації. Виявилося, що не існує повної узгодженості щодо цілей нової євангелізації. «Нам не розходиться в кількості, але в якості», – підкреслив він.

«Іноді складається враження, що метою нової євангелізації є чисельний розвиток наших церков, – зазначив французький єпископ. – Звичайно, що ми хочемо, щоб нас було більше, хочемо мати більше священиків, дияконів, монахів і вірних. Але це не може бути метою нової євангелізації. Метою може бути автентичність свідків і учнів Христа». На його думку, секуляризація має і певні позитивні наслідки, серед яких є велике прагнення духовного життя. «Я спостерігаю це в молоді моєї єпархії, а також Французької Академії. Звичайно, існує і релігійна байдужість. Однак звучать питання типу: ким є Бог, як Його віднайти, як з Ним зустрітись, ким є Ісус, як до Нього молитись? Ми живемо у складні часи, але, на мою думку, це часи відродження християнської віри і любові», – зазначив єпископ Даже.

Ординарій єпархії Ангулем є також делегатом єпископату Франції на Синод про нову євангелізацію. Він зазначив, що дивовижно позитивний вплив на передавання віри має також щоразу більш виразна присутність в цій країні практикуючих мусульман. «Сучасна молодь часто має мусульман серед друзів. І виявляється, що ці молоді мусульмани зазвичай дуже добре можуть пояснити у що вони вірять і в чому полягають їх релігійні практики, наприклад, місяць посту , рамадан. В свою чергу католики мають з цим проблеми. Я не хочу хвалити іслам, але хочу зазначити, що їх присутність є для нас викликом, щоб ми могли чітко і без збентеження сказати, в кого ми віримо і як живемо нашою вірою», – зазначив для Ватиканського радіо єпископ Даже.

За матеріалами pl.radiovaticana.va