Бути добрим пастирем, як і добрим батьком - часто невдячна справа
  • Птн, 13/07/2018 - 16:11

Бути добрим пастирем дуже схоже на те, щоб бути добрим батьком.

Як і добрий батько, добрий пастир повинен дбати про добро тих, хто поставлений під його опіку. Він супроводжує їх в радості. Він супроводжує їх в горі.

Як і добрий батько, пастир повинен бути уважним до того, що споживають його підопічні. Він повинен давати їм здорову їжу, яка принесе користь навіть тоді, коли вони вимагають фаст-фуду.

Як і добрий батько, він повинен намагатись формувати найкращі риси в тих, хто покладений під його опіку. Для цього він повинен ставити перед ними виклики, заохочувати і навчати. Він повинен моделювати бажану поведінку. Він докладає всіх можливих засобів для того, щоб витримати гарячі погляди ненависті, які більшість батьків отримують від своїх дітей через те, що вони обурюються перед цими викликами.

Як добрий батько, він повинен виховувати своїх підопічних так, щоб вони самі могли стати добрими батьками. Його слова не можуть бути порожніми. Він повинен говорити правду. Він не може говорити іншим жити життям, що прямує до Христа, а в той же час своїми словами і вчинками іти на компроміс зі світом.

Як і добрий батько, пастир має бути готовий прийняти жертву чи терпіння (часто мовчазне) заради добра тих, хто покладений під його опіку. Чи це довгі години заступництва за його паству, чи довгі години часу, необхідного для турботи про потреби його пастви, чи необхідність прожити на скромний бюджет, бо кошти потрібні на певні витрати пастви, - усе це він повинен тихо приймати, знаючи, що Христос дав набагато більше і прийняв набагато більші страждання і склав набагато більшу жертву. Це і є частина того, що означає «в особі Христа». Любов самопожертвування Христа є моделлю для чоловіка, котрий хоче стати добрим чоловіком і батьком, а також – добрим священиком.

Цей перелік, без сумніву, не вичерпний. Однак пам’ятайте, що якщо маєте такого священика – дякуйте Богові. Бо тоді ви маєте такого священика, котрий вважає своїм першочерговим завданням завести вас і решту своєї пастви до неба, і він знає, що цей шлях вузький, звивистий і важкий для обговорення.

І якщо вам пощастило мати такого священика, подякуйте йому… бо, як і у випадку добрих батьків, робота доброго священика часто є невдячною.

Переклад: «Католицький оглядач» за матеріалами churchpop.com