Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ у справах новітніх релігійних рухів і сект попереджає…
  • Втр, 12/10/2021 - 18:08

В Україні впродовж усіх років незалежності розвиваються різні секти та новітні релігійні рухи. Більшість людей знає про існування таких явищ і навіть розуміє небезпеку, що випливає з їхньої діяльності та приналежності до такого угрупування.

Однак ті самі люди, які розуміють таку небезпеку, часто вважають, що ця проблема їх не торкається, мовляв, що це проблема бідних, малоосвічених, слабких, наївних осіб. Проте, як показує час та дослідження, щоразу частіше жертвами таких угрупувань стають освічені та заможні члени суспільства.

Згадані групи можуть також розвиватись у церковних структурах. Особливо це може проявлятися в молитовних групах, євангелізаційних чи харизматичних рухах.  В основному це починається тоді, коли очільники таких груп/рухів, ставлять свій приватний релігійний досвід, зокрема власні приватні об᾽явлення, понад Учительський уряд Церкви.  Також не завжди навчання та діяльність лідерів відповідає принципам нової євангелізації.

Щоб допомогти охочим зрозуміти ці, на перший погляд, доволі складні речі, у серпні цього року Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ у справах новітніх релігійних рухів і сект на своєму сайті Jakir.in.ua опублікувало два тексти:  «Головні критерії оцінки характеру і способу діяння деструктивних груп, у тому числі псевдорелігійних рухів» https://jakir.in.ua/biblioteka-yakir/sekty-iak-iavyshche/69-69.html та «Основні критерії оцінки діяльності спільнот в УГКЦ» (укладений у співпраці з Богословським відділом УГКЦ).    

https://jakir.in.ua/biblioteka-yakir/sekty-iak-iavyshche/70-70.html

Також цими днями єпископи Перемишльсько-Варшавської митрополії УКЦ у Польщі опублікували документ «Розпорядження владик Перемишльсько-Варшавської митрополії УГКЦ у Польщі в справі апостольської діяльності рухів та груп». 

http://cerkiew.org/wp-content/uploads/2021/10/rozporjadzhennia-vladyk-PDF.pdf

У згаданих текстах подається головні критерії, згідно з якими кожен може відповісти на запитання: чи молитовна, євангелізаційна або харизматична група, для якої я належу, поважає гідність і покликання моєї особи.

Сучасна людина вважає, що вона вільна у своїх виборах. Проте багато факторів впливає на її рішення. Тому потрібно докласти чимало зусилля, щоб цей вибір був справді вільним.

Отож, будьмо обережні у своїх виборах.   

Секретаріат БНРР і сект

Додаток:

Адреса Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ у справах новітніх релігійних рухів і сект: 

Площа Святого Юра, 5; 79000 м. Львів
Сайт: jakir.in.ua
Електронна пошта: jakir.s.z.v@gmail.com
Номер телефону довіри Бюро:  +380 98 711 3230
Whatsapp +48 724 337 797 Працює (крім свят):  вівторок і четвер, 10.00–12.00 і 14.00–16.00