Бюро УГКЦ з питань екології взяло участь у конференції Спілки Католицької соціальної етики в Центральній Європі
  • Чтв, 24/01/2013 - 00:00

«Відповідність життя християн до правд віри, яку вони сповідують є запорукою справедливості і збереження природи», – д-р Володимир Шеремета

 

12 січня у Віденському державному університеті (Австрія) відбулась конференція, яку ініціювала Спілка Католицької соціальної етики в Центральній Європі. У науково-практичному заході, що став логічним продовженням конференції «Справедливість у сучасному світі: екологія – економіка – етика», взяли участь члени Спілки, викладачі та студенти університету а також ті, кого більш детально цікавила тема взаємозв’язку соціальних та екологічних питань на національному та міжнародному рівнях.

 

Доповідачами виступили члени ради правління Спілки Католицької соціальної етики в Центральній Європі, котрі висвітлили соціально-екологічну ситуацію в країнах, які вони представляють.

 

Першим виступив проф. д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, який поділив свою доповідь на дві основні частини. В першій були презентовані не тільки ключові екологічні проблеми України, у перспективі їх впливу на загальне благо суспільства, добробут та здоров’я людей, але й деякі факти, які є предметом для оптимізму. Наприклад, мало кому відомо, що в Україні, яка займає дещо менше ніж 6% площі Європи, знаходиться понад 35% її біологічного різноманіття. В другій частині доповідач коротко представив як УГКЦ, зокрема завдяки діяльності Бюро УГКЦ з питань екології, вносить свою автентичну лепту для збереження створеного Богом світу.

 

Очільник Бюро УГКЦ з питань екології констатував, що належна відповідь на сучасні екологічні виклики можлива тільки завдяки здійснення комплексу політичних, соціально-екологічних та технічних програм, відповідно до концепції сталого розвитку. Однак, згідно із переконанням доповідача, цей принцип залишиться на рівні утопії, якщо окремі люди основоположно не поміняють свій стиль життя. І саме на цьому полі Церква має особливу компетенцію і завдання допомогти здійснити віруючим людям своєрідне екологічне навернення у способі мислення і поведінки, маючи за мету, щоб практичне життя відповідало правдам віри в Бога Творця і Спасителя всього світу. Саме у цьому і вбачає Екобюро УГКЦ своє першочергове завдання.

 

Президент Спілки Католицької соціальної етики у Центральній Європі проф. д-р Інгеборн Габріель, подякувавши за цікаву та змістовну доповідь, звернула увагу присутніх на те, що, незважаючи на довгі роки підпілля і пов’язані з цим проблеми, Українська Греко-Католицька Церква зуміла зайняти передові позиції у сфері формування екологічної свідомості на засадах християнської віри та етики. Професор Габріель відзначила, що деякі з презентованих видань Екологічного Бюро УГКЦ варті того, щоб бути перекладеними на німецьку та інші європейські мови і бути взятими на озброєння у процесі екологічної освіти та виховання, яка провадиться у Церквах на національному рівні.

 

Опісля були заслухані відповідні доповіді членів Ради правління Спілки про основні екологічні та соціальні виклики сучасності у Польщі, Словенії, Словаччині та Угорщині. У заході взяли участь представники близько десяти країн Центральної Європи.

 

У рамках конференції відбулось також засідання Ради правління Спілки, на порядку денному якого стояла низка робочих питань, включно із прийняттям трьох нових членів, серед яких також і заступника керівника Бюро УГКЦ з питань екології, д-ра Володимира Містермана.

 

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Довідка

Спілка Католицької соціальної етики в Центральній Європі – це наукове об’єднання, яке має за мету обмін професійним досвідом між країнами Центральної Європи у галузі академічної католицької соціальної етики, соціальної освіти і соціальної праці. Осідок Спілки знаходиться на базі Інституту Соціальної етики, Факультету Католицької теології Віденського Державного Університету (Австрія).