C. Христофора Буштин: українці бояться системи
  • Пон, 16/09/2013 - 11:36

Концепція світськості освіти не є атеїстичною. Проте коли кажуть, що Церква повинна бути повністю відділена від держави, то це можна трактувати як атеїстичний підхід. Бо мають бути забезпечені рівні права всіх громадян, як віруючих, так і невіруючих, тобто однаковий доступ до освіти і однакове право на неї. У цьому контексті основною є роль батьків як громадян України. Про це сказала с. Христофора Буштин, СНДМ, голова Комісії УГКЦ у справах освіти та виховання, під час чергового засідання голів єпархіальних комісій 12 вересня 2013 року.

На переконання с. Христофори, нам потрібно вчитися правильно трактувати Конституцію України, а не інтерпретувати її в контексті певних антирелігійних парадигм, бо «такий антирелігійний світогляд - ідеологічний світогляд». «Знаємо, що освіта була завжди найкращим ідеологічним інструментом. Через освіту формували таку людину, яку замовляла партія», - зауважила вона.

Як сказала голова Комісії УГКЦ у справах освіти і виховання, ми живемо в країні,  яка базується на засадах, що є «за своїм менталітетом радянськими». Сестра Христофора навела приклад святкування цього року першого дзвоника: це, за її словами, є свідченням того, що люди бояться втратити свою роботу і бути непотрібними системі.

«Тому ми, як представники Комісії, повинні пояснювати, зокрема священикам, роль освіти. Адже душпастир має підказати директору школи, як орієнтуватися в подібній ситуації. Існує потреба глибокого переосмислення своєї християнської ідентичності. І, власне, цим мали б займатися християнські асоціації», - сказала с. Христофора Буштин.

Департамент інформації УГКЦ