Cалезіянські ювілеї: 10-річчя Родинного дому «Покрова» та 15-річчя Навчального центру св. Івана Боско
  • Втр, 17/10/2017 - 14:07

Цього року в час Покровських свят Салезіянське Згромадження відзначало низку подій: 10-річчя РД «Покрова», 15-річчя МНЦ імені св. Івана Боско і, звичайно, храмовий празник церкви Покрови. З цієї нагоди впродовж п’ятниці-неділі були проведені урочисті заходи.

Зокрема в п’ятницю, 13 жовтня, у Родинному домі «Покрова» відбулася науково-практична конференція «Виховання – справа серця», у якій взяли участь психологи та керівники ЗНЗ міста Львова. Основним доповідачем на конференції був відомий львівський психіатр та психотерапевт Олег Романчук, який в час своєї промови торкнувся доволі актуальних питань стосовно роботи з дітьми, які зазнали скривдження. 

Також у цей день пройшла зустріч випускників Молодіжного навчального центру, під час якої студенти, викладачі й випускники ділилися своїми думками та ідеями щодо подальшого розвитку закладу. Ця зустріч мала на меті дати початок Асоціації випускників Центру, щоб і надалі організовувати зустрічі такого типу.

Наступного дня, в день свята Покрову Пресвятої Богородиці, в церкві Покрови відбулася урочиста Архиєрейська Літургія, яку очолив владика Гліб (Лончина), екзарх Лондонської єпархії УГКЦ. Владика висловив свої вітання для оо. Салезіян з нагоди цьогорічних салезіянських ювілеїв і привітав дітей з РД «Покрова», що були присутні на Літургії. «Цей Родинний дім – велика Божа благодать, – зауважив владика.  – Отці Салезіяни заснували цю школу (МНЦ. - ред.), щоб виховувати молодь, дати їм у руки ремесло і, коли вони підуть у світ, щоб змогли дати собі раду… Окрім цього, отці Салезіяни виховують до життя у вірі, адже це найважливіша справа нашого життя – наша віра. Кожен має якесь своє покликання, ремесло, працю. Але найважливішою є віра, з якою ми живемо і виконуємо всі ці наші праці. А щоб скріпити віру потрібно молитви. І, власне, сьогоднішнє свято – це свято молитви…»

Тож, сотні львів’ян, парафіяни та прихожани церкви Покрови, єдналися у спільній молитві до Небесної Заступниці в день цього Богородичного свята. Опісля Літургії на подвір’ї храму була організована святкова програма: концерт за участю різних музичних колективів, а також українських воїнів. Впродовж цього суботнього дня був забезпечений доступ до запрестольної ікони Богоматері, щоб кожен міг принести свої прохання й молитви під Її люблячий материнський Покров, – така можливість випадає лише раз на рік, у день храмового празника.

Також 14 жовтня розпочалися святкування з нагоди 10-річчя РД «Покрова». Після Літургії у церкві Покрови, в Молодіжному центрі св. Івана Боско відбулася святкова програма за участю вихованців РД «Покрова» та гостей. Серед запрошених були усі вихованці Родинного дому і, зокрема, ці перші хлопці, які дали початок у 2007 році РД «Покрова». "Родинний дім, який сьогодні святкує своє 10-ліття, є домом і сім'єю для тих 65-ти хлопців, які через різні життєві обставини опинилися поза сім'єю і без домашнього тепла. Наше Згромадження через Родинний дім повністю опікується хлопцями, даючи їм все необхідне, християнське виховання, освіту, впроваджує  їх у доросле життя", – розповідає о. Юрій Смакоус, настоятель спільноти Молодіжного центру св. Івана Боско.

Тож, цього дня для усіх присутніх у Родинному домі «Покрова» був організований святковий концерт та смачний почастунок. Свято продовжилося і в неділю на молодіжній вечірці для старших вихованців Родинного дому і салезіянської молоді. Недільна «Pokrova Party» тішила усіх цікавими конкурсами, забавами, смачними ласощами та приємними несподіванками. Це був чудовий час святкування в атмосфері салезіянської радості і родинності.

Загалом, Начальний професійно-технічний центр св. Івана Боско та Родинний дім «Покрова» стали доволі відомими завдяки своїй освітній та виховній діяльності. Адже саме тут діти й молодь можуть здобути не лише знання  і практичний досвід, а й теплу родинну атмосферу і дружню підтримку. Уже впродовж 15 років МНЦ під проводом оо. Салезіян розширює межі своєї діяльності, приваблюючи неповторною харизмою салезіянської радості, відкритості і домашнього затишку.

Довідка

Молодіжний центр святого Івана Боско - це багатофункціональний комплекс у м. Львові (вул. Дорога Кривчицька, 19), основним завданням якого є виховання дітей і молоді, зокрема соціально вразливих категорій суспільства.
Керівництво центру здійснює Салезіянське Згромадження УГКЦ, яке відоме у всьому світі своєю місією виховання дітей і молоді, ідеологом цієї особливої харизми є італійський священик, святий, педагог - Іван Боско.
Історія комплексу сягає 90-х років минулого століття, а його публічна діяльність почалась у 2003 році з відкриттям професійно-технічного центру (училища), який діє до сьогодні і готує фахівців своєї справи.
У 2014 році поблизу професійно-технічного центру виросла нова будівля для Родинного дому "Покрова", що стала рідною домівкою для дітей-сиріт, позбавлених батьківської опіки і тих, які опинилися у різних складних життєвих обставинах. Будинок офіційно відкрили 01 червня
2014 року, куди переселились діти РД "Покрова" з храму Покрову Пресвятої Богородиці, де мешкали попередньо (з 2007 року).
Сьогодні Центр дає можливість для існування 4-ох виховних діяльностей, про які можна дізнатись із відповідних розділів нашого сайту (www.bosco.lviv.ua):
- Професійно-технічний центр Св. Івана Боско
- Родинний дім "Покрова"
- Студентський колегіум
- Футбольний клуб "Покрова"

Навчальний центр святого Івана Боско – католицький приватний професійно-технічний навчальний заклад. Центр був відкритий у 2003 році і названий на честь св. Івана Боско, який присвятив своє життя праці з молоддю, зокрема її підготовці до дорослого життя через здобуття фаху і професії.
Професійно-технічний центр пропонує абітурієнтам спеціальності, що ніколи не втратять своєї актуальності.
- Столяр, виробник художніх виробів з дерева;
- Кравець-закрійник;
- Кухар;
- Бармен-офіціант;
- Перукар-модельєр;
- Секретар керівника, оператор комп’ютерного набору.

Родинний дім "Покрова" - будинок сімейного типу для хлопців 7-18 років з числа сиріт, позбавлених батьківської опіки, тих, які опинилися у складних життєвих ситуаціях.
Родинний дім був заснований у 2007 році при парафії Покрову Пресвятої Богородиці, що у м. Львові (вул. Личаківська, 175). Ця спільнота носить назву "Покрова", бо знаходилася вона в приміщеннях церковної дзвіниці та монастиря отців Салезіян. Також цей дім отримав таку особливу назву, адже є домом, сімейним вогником і родиною для тих хлопців, які є позбавлені захисту, сімейного тепла, є бідні, занедбані та знедолені. Назва будинку, що символізує захист, притулок, родинність, сімейний затишок та піклування, є саме тим покровом і прибіжищем для його малих мешканців.
До праці з дітьми залучені отці та брати салезіяни, вихователі і помічники, вчителі і волонтери, які наслідуючи приклад святого отця Боско, творять правдиву родину для дітей.
Сьогодні у Родинному домі проживає 65 хлопців віком від 7 до 18 років: сироти, напівсироти, діти з неблагополучних сімей.
Основна мета та особливість Родинного дому – це індивідуальний підхід до кожної дитини, її супровід і виховання, яке базується на християнських цінностях і традиції Церкви.