"Caritas": через 30 років після відкриття ВІЛ - 34 млн. осіб живуть з цим вірусом
  • Втр, 28/05/2013 - 20:25

30 років тому, у травні 1983 р., група французьких дослідників під керівництвом Люка Монтаньє опублікувала в американському журналі "Science" статтю, в якій вперше заявлялося про існування нового вірусу – ВІЛ, відповідального за "синдром набутого імунодефіциту", більш відомого як СНІД. Через 30 років 34 млн. людей живуть у світі з цим вірусом і близько 1, 8 млн. помирає від СНІДу щороку. Хоча існують нові ліки, щоб поліпшити і продовжити життя пацієнтів, які страждають від цього вірусу, кращою зброєю сьогодні залишається профілактика. Про роль і роботу Церкви в цьому напрямку розповів Ватиканському радіо о. Роберт Віцілла, експерт зі СНІДу при міжнародній благодійній організації "Caritas Internationalis".

 

Священик зазначив, що Церква від початку допомагає хворим, щойно відкрили перші випадки в Африці, коли медичний персонал був дуже обережний, оскільки не знав причини, а також способу передачі вірусу. Сьогодні ж Католицька Церква активно бере участь у реалізації комплексного плану ООН, спрямованого на ліквідацію до 2015 року всіх нових випадків інфікування дітей від хворих матерів.

 

Церква прагне повсюдно донести свою позицію, що найкращим способом профілактики СНІДу є сексуальна впорядкованість і утримання від позашлюбних зв'язків, повідомив експерт "Caritas Internationalis". В Африці існують програми Католицької Церкви, як наприклад, "Молодь для Христа", які інформують молодь і закликають її до відповідальності.

 

Церква працює також у напрямку допомоги хворим на СНІД і прагне доєднати їх до свого співтовариства, щоб вони не почувалися покинутими і нікому не потрібними, зауважив священик. Це допомагає знищити безліч забобонів, пов'язаних з хворими на СНІД. Експерт вважає, що про цю хворобу і ризики з нею пов'язані потрібно говорити повсюдно, виносити цю проблематику на загальне обговорення, оскільки зараз, наприклад, у багатьох країнах Європи не люблять говорити про СНІД, бояться цієї теми і громадського резонансу з нею пов'язаного.