Caritas Internationalis: ми є свідками погіршення гуманітарної ситуації
  • Чтв, 18/08/2022 - 18:17

Напередодні Всесвітнього дня гуманітарної допомоги конфедерація «Caritas Internationalis» складає подяку своїм працівникам і волонтерам, нагадуючи про нові і давні кризи в світі, що несуть загрозу людській гідності та життю.

Міжнародна спільнота 19 серпня відзначає Всесвітній день гуманітарної допомоги, присвячений людям, які в різних частинах світу несуть полегшення тим, хто з причини війн і збройних конфліктів, спалахів насильства чи крайньої бідності, техногенних катастроф і стихійних лих потребують найнеобхіднішого. З цієї нагоди конфедерація «Caritas Internationalis» поширила заяву, в якій складає подяку всім своїм гуманітарним працівникам, які в 200 країнах світу захищають і підтримують людську гідність та служать, супроводять і захищають найубогіших і найбезпорадніших.

«Працівники Карітасу завжди присутні, всюди і в кожній хвилині, перед, під час і після криз», – стверджує Алоїжус Джон, Генеральний Секретар «Caritas Internationalis», додаючи: «Вони підставляють плече громадам і є їхньою частиною, забезпечуючи не тільки гуманітарною допомогою, але також трудячись на користь сталого розвитку, миробудування та суспільної єдності. Вони жертвують своє служіння, а навіть і свої життя, справі сприяння людській особі».

Безпрецедентна продовольча криза

У заяві «Caritas Internationalis» звертає увагу також на «трагічне погіршення глобальної гуманітарної ситуації». Війна в Україні, пандемія та наслідки кліматичних змін мають глобальний вплив, викликавши нові гуманітарні кризи, спричинені взаємопов’язаними між собою факторами. Зокрема, війна в Україні «показала, як їжа перетворюється політичну зброю», що відбувається в період коли «на карті стоїть доступ до належного харчування для мільйонів людей». «І від цього найбільше страждають найубогіші, яких позбавляється доступу до задоволення найелементарніших потреб, із серйозними ризиками для здоров’я», – додає Алоїжус Джон, нагадуючи, що крім нових криз, існують також ті, які тривають роками, а навіть і десятиліттями.

Заклик до політиків: почути голос бідних

Тож з нагоди Всесвітнього дня гуманітарної допомоги «Caritas Internationalis» закликає політиків прислухатися до голосу найбідніших, поставивши в центрі своїх рішень їхні прагнення гідного життя. Потрібно підтримувати зусилля на корить миру і примирення, як також чинити конкретні кроки на зменшення негативного впливу зміни клімату, що є серед головних факторів гуманітарних криз. «Сподіваємося, що цей Всесвітній день гуманітарної допомоги стане нагодою для того, щоби вирішувати питання фундаментальних прав людини шляхом відповідних дій. Загальна солідарність, зусилля на благо людини та політична воля – це єдиний спосіб зменшити незліченні страждання найуразливіших», – підсумовує Генеральний Секретар «Caritas Internationalis».