Caritas Internationalis: шість місяців близькості з Україною
  • Чтв, 25/08/2022 - 10:35

Шість місяців повномасштабного вторгнення Росії в Україну стали для міжнародної конфедерації Карітас місяцями допомогти тим, які постраждали від гуманітарної кризи.

У день, коли виповнюється півроку від початку повномасштабної війни в Україні, організація Caritas Internationalis виступає з новим закликом до миру, звертаючи увагу на високу ціну цієї війни, що вимірюється людськими життями. Про це читаємо у комюніке конфедерації, яка розповідає про поточну ситуацію з гуманітарними наслідками на місцевому та глобальному рівнях.

«Ми ніколи не очікували, що конфлікт може тривати так довго, але, на жаль, політичної волі припинити насильство безумовно продовжує бракувати», – стверджує Генеральний секретар Caritas Internationalis Алоїжус Джон. Він наголошує на нагальності миру, який нарешті дасть українцям можливість почати відновляти своє життя. На його думку, ця війна «сприяє загостренню безпрецедентної глобальної економічної та гуманітарної кризи», і як завжди, ціну за це платять «найбідніші та беззахисні».

Від 24 лютого «Карітас Україна» та «Карітас-Спес Україна», які присутні в Україні, перебувають поруч із населенням, надавши гуманітарну допомогу понад 3,5 мільйонам людей. За цей час роздано понад 2,8 мільйона порцій їжі та продуктових наборів, а також понад 900 тисяч гігієнічних наборів. Близько 300 тисячам людей члени організації допомогли знайти житло, а близько 100 тисяч людей отримали ліки або медичну допомогу. Водночас було забезпечено психосоціальний супровід та юридичну допомогу. У багатьох осередках Карітасу створено дитячі куточки й передбачено освітні програми. Карітас у Польщі, Болгарії, Румунії, Молдови, Словаччини та Угорщини також активно приймає та надає допомогу мільйонам біженців, які втікають від війни.

«Наша діяльність не сповільнилася, навпаки, вона стала масштабнішою та більш організованою», – каже Тетяна Ставнича, Президентка Карітасу України. Вона зазначає, що у перші дні їм допомагала щедрість місцевих жителів, а згодом осередки Карітасу поступово збільшилися з 19 до 37, також залучивши 448 парафіяльних центрів. Кожен із цих центрів складається з персоналу або людей, волонтерів, які невтомно працюють», – підкреслює п. Тетяна. У свою чергу, о. В’ячеслав Гриневич, SAC, виконавчий директор Карітас-Спес Україна, наголошує на неоціненній підтримці всієї Конфедерації Карітас та її благодійників: «За ці шість місяців війни ми побачили багато спостошених обличь і почули багато драматичних історій. Але завдяки солідарності ми змогли і можемо продовжувати свою роботу», – відзначає о. В’ячеслав. Сьогодні дві національні організації Карітасу готуються долати прийдешню зиму, яка в багатьох регіонах країни може поставити під загрозу життя численних людей через серйозні пошкодження будинків, об’єктів інфраструктури та через нестачу палива.