Це гігантське пролиття крові, – глава мелхітських католиків про «арабську весну»
  • Срд, 29/05/2013 - 20:25

Багато людей помирає, а тими, хто втрачає найбільше є християни. Таким чином прокоментував ситуацію в арабських країнах Архиєпископ Еліас Шакур, глава мелхітських католиків у Ізраїлі.

На його думку, називати події, що відбуваються на Близькому Сході і в північній Африці «арабською весною» є непорозумінням, беручи до уваги те, що відбувалося чи і надалі триває в Тунісі, Єгипті, Іраку, Лівії, а останнім часом і в Сирії.

За словами єрарха, все це є лише гігантським пролиттям крові, в якому тонуть надії суспільств, збунтованих проти режимів. Однак ці надії були «зраджені» перед обличчям ризику запровадження ісламського закону шаріату. Особливу небезпеку це становить для християн, спільноти яких вже зменшуються через біженство, як наприклад в Сирії, де триває війна. Раніше схожа доля спіткала християн Іраку.

«Ми не були щасливими під тоталітарними режимами, – зазначив Архиєпископ Шакур. – Але і зараз зовсім не є легше, оскільки нам загрожує шаріат. Його запровадження було б чимось жахливим». Мелхітський єрарх також скаржиться на відсутність солідарності між окремими християнськими спільнотами в Святій Землі. Як приклад він навів минулорічну збірку, організовану в Страсну П’ятницю на підтримку Церкви на батьківщині Ісуса. «Я теж живу на Святій Землі, а тим більше є главою найбільшою місцевої християнської спільноти, – зазначив Архиєпископ Шакур. – Що робиться з тими грошима? Бо я їх не бачу».

За матеріалами wiara.pl