«Це є найбільша проповідь підтримки Святішого Отця нашому народові», – о. Андрій Бухвак, директор БФ «Карітас Запоріжжя»
  • Срд, 15/06/2016 - 13:48

Директор БФ «Карітас Запоріжжя» отець Андрій Бухвак відповів на запитання Департаменту інформації УГКЦ про служіння місцевого Карітасу, про потреби людей та висловив свої міркування щодо можливих адресатів гуманітарної акції «Папа для України».

Отче Андрію, розкажіть, будь ласка, яка особливість благодійної роботи Карітасу в Запоріжжі?

Благодійна організація «Карітас Запоріжжя» є однією з шістнадцяти підрозділів в Україні, які об’єднані в одну благодійну організацію «Карітас України» Української Греко-Католицької Церкви, через яку Церква реалізує соціальні проекти для потребуючих людей.

До початку війни Церква зосереджувала свою увагу на тих проблемах, які, скажімо, були в рамках нормального життя. І виклики стосувалися соціально незахищених родин, осіб. Діти були окремою частиною праці Карітасу. Коли почалася війна, Карітас в Україні був змушений активно відповідати на нові виклики, зокрема на проблеми вимушено переселених осіб, які потребували забезпечення базових потреб: їжі, медикаментів, даху над головою…

І вже з 2015 року Карітас Запоріжжя почав працювати в більших масштабах, зосередивши в основному свою увагу на потребах тимчасово переміщених осіб. Також не випускали зі своєї уваги потребуючих з місцевого населення.

Водночас ми почали дивитися вперед і вивчати нові виклики, які можуть постати, чи вже постали в нашому суспільстві. Тому ми вирішили приділити окрему увагу психосоціальному супроводу. Але в Запоріжжі і цього виявилося замало, тому завдяки Божій волі, який послав нам добрих людей, ми змогли започаткувати освітні програми, у рамках яких ми почали допомагати в підготовці до вступу до вишів абітурієнтам з соціально незахищених родин як з числа переселенців, так і з числа місцевого населення.

Освітній наш курс мав великий успіх.

Також мали й інші додаткові освітні програми, які сприяли всебічній цілісній підтримці потребам людини, не лише те, що стосується її базових потреб. Бо війна триває і люди поза рідним домом перебувають вже якийсь час і, відповідно, потребують більшої соціалізації і адаптації до нового середовища, в якому вони опинилися.

 

Чи надаєте фінансову допомогу?

Звісно. Забезпечення матеріальних потреб людей поділено на декілька підпунктів… У рамках співпраці з жертводавцями з міжнародних інституцій, у тому числі з відділом міжнародного Карітасу, з «Карітасом України» ми зуміли організувати фінансову допомогу, яку ми надаємо лише найбільш незахищеним верствам вимушено переселених осіб. Ця допомога спрямована на одиноких матерів, людей з обмеженими можливостями, пенсіонерів. Ще є окрема грошова допомога на медичні потреби людей.

Як християнська організація хочемо дати людям надію, надію на те, що вони не самі зі своєю бідою, що їхнє становище не є байдуже нам і нашій Церкві

Крім грошової є ще допомога продуктовими наборами. Минулого року до Запоріжжя прибув гуманітарний німецько-польський конвой. Ми отримали понад п’ять тисяч харчових наборів, які ми поширили по цілій області аж до Волновахи, що в Донецькій області.

Ще один підпункт – психосоціальна підтримка. Тут працюють фахові психологи, які надають кваліфіковану психологічну підтримку людям з різними психологічними потребами, у тому числі з посттравматичним синдромом.

Хочу відзначити, що працівники в Карітасі Запоріжжя вмотивовані, аби не лише дати потребуючому шматок хліба чи гроші на певні потреби, але щоб людина відчула себе потрібною. Як християнська організація хочемо дати людям надію, надію на те, що вони не самі зі своєю бідою, що їхнє становище не є байдуже нам і нашій Церкві.

Завдяки «Карітасу Польщі» і Міністерству закордонних справ Польщі, на початку червня ми відкрили центр підтримки родин.

Те, що ми робили досі, це стосувалося радше задоволення базових потреб. А те, що ми робимо зараз, спрямоване на перспективу. Бо центр опіки над родинами передбачає відновлення втрачених родинних цінностей … Адже радянська система десятиліттями свідомо нищила в Україні родинні християнські цінності. Тобто тепер ми дивимося на речі більш глобально, коли ми бачимо страждання не лише як наслідок бойових дій воєнного конфлікту, але і розірвані подружні зв’язки, як самотні матері виховують дітей…

До цього проекту залучені цілі родини: батьки, діти. І в такий спосіб відбувається інтеграція, бо запрошуємо також місцеві незахищені родини, які беруть участь у діалозі з вимушеними переселенцями. І так крок за кроком намагаємося долати наслідки війни і наслідки радянської системи.

Цей вчинок є набагато більш промовистий від гарних проповідей і промов. Гадаю, це є найбільша проповідь підтримки Святішого Отця нашому народові

Ще хотів би додати, що ми також працюємо в напрямку працевлаштування. Тобто тим переселенцям, які можуть і мають бажання працювати, ми допомагаємо знайти роботу. У нас навіть для цього є спеціально навчені люди – соціальні працівники з працевлаштування. А ще надавалися гранти на започаткування власної справи.

 

Якщо говорити про цифри. Не, щоб хизуватися, а щоб свідчити про те, як багато добра чиниться сьогодні. Тож, чи є вже якісь дані, скільком родинам «Карітас Запоріжжя» допоміг?

Ми пробували підрахувати, то це десь 11 тисяч родин. А кожна родина складається мінімум з трьох осіб, то це десь понад тридцять тисяч осіб.

 

В Україну приїжджає кардинал П’єтро Паролін, щоб розпочати гуманітарну акцію, яку оголосив Папа Франциск. Запоріжжя буде першим містом, яке він відвідає. Як ви оцінюєте ініціативу Святішого Отця? Які ви бачити основні напрямки, де потрібна допомога у першу чергу?

Гуманітарна ініціатива Папи Франциска є знакова, актуальна і важлива в християнському контексті узагалі. Бо можна говорити про різні кризи, давати їм різну оцінку, а можна промовити раз через якийсь конкретний вчинок. І цей вчинок є набагато більш промовистий від гарних проповідей і промов. Гадаю, це є найбільша проповідь підтримки Святішого Отця нашому народові.

Війна є лише видимою частиною ран, які ми через століття, через віки накопичили і які досі в нас не загоєні…

Головне, на мою думку, донести цей дар якомога далі до найбільш потребуючих і найбільш вразливих верств населення українського народу

Гадаю, увага надання цієї допомоги потребуючим повинна бути розширена поза межі тих, хто лише постраждав від воєнного конфлікту, тому що поруч з нами є люди, місцеві, які не постраждали від війни безпосередньо, але які не можуть звести кінці з кінцями, живуть у жалюгідних умовах. Тому, гадаю, треба думати, на кого цей дар Святішого Отця міг би бути поширений. Також у цьому контексті дивитися на воїнів, які постраждали, їхніх дітей. Особливо на їхню реабілітацію... Головне, на мою думку, донести цей дар якомога далі до найбільш потребуючих і найбільш вразливих верств населення українського народу.

Кардинал також планує відвідати «Карітас Запоріжжя». Чи вже знаєте, що йому скажете?

Я б хотів, аби Кардинал, можливо, сам почув з вуст вимушених переселенців про їхні історії і наскільки для них було корисним наше служіння.

Також хотів би, аби Держсекретар Ватикану сказав нам кілька слів як посланець Святішого Отця, аби ці слова могли мотивувати на подальшу працю, зокрема наших соціальних працівників, праця яких є дуже виснажлива і яка справді потребує підтримки і підбадьорення. Гадаю, цей візит дасть нам необхідне натхнення, аби ми могли надалі продовжувати нашу працю.

Ну, і через руки кардинала Пароліна матимемо нагоду подякувати Його Святості за такий жест уваги до нашого зболеного бідами і війною українського народу.

Розмовляв о. Ігор Яців