Центр соціальної реадаптації для жінок у Любечі увійшов до мережі соціального партнерства в Чернігівській області
  • Птн, 05/07/2013 - 17:03

Центр «Переображення» для соціальної допомоги жінкам у скрутних життєвих обставинах, що розташований у смт. Любеч, увійшов до мережі соціального партнерства недержавних організацій у Чернігівській області. Діяльність центру була представлена на Регіональній зустрічі партнерських організацій 4 липня 2013 року, що відбулася у Чернігові. Цей семінар був підтриманий агенцією USAID, що сприяє розвитку громадянського суспільства в Україні. Разом з представниками недержавних організацій і співробітниками Чернігівської обласної державної адміністрації у зустрічі взяли священики Пенітенціарного душпастирства Української Греко-Католицької Церкви ієромонах Віталій (Котик), ЧНІ, та ієрей Костянтин Пантелей.

Регіональна зустріч з формування спільного бачення відповіді на епідемію ВІЛ/СНІД в Чернігівській області проходила у супроводі керівника програми USAID Respond Олени Герасимової. Результатом цієї події має стати розвиток взаємодії недержавних організацій, які здійснюють соціальне служіння на Чернігівщині і соціальних служб Чернігівської обласної державної адміністрації для протидії поширенню епідемії ВІЛ/СНІД і туберкульозу й надання якісної допомоги людям, що живуть з ВІЛ. У зустрічі брав участь також Володимир Сокол, керівник реабілітаційного центру в селі Будище Коропського району.

Серед програм з профілактики поширення ВІЛ діє зокрема проект «Старт» для осіб, які невдовзі вийдуть з місць позбавлення волі. Цей проект є особливо корисним для служіння Пенітенціарного душпастирства в часі підготування засуджених до звільнення та їх наступної соціальної реадаптації. Головні партнери проекту - Державна пенітенціарна служба, Державна служба України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, Український Центр профілактики та боротьби зі СНІДом, Всеукраїнська Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні. Участь Церков та релігійних організацій України у протидії епідемії ВІЛ/СНІДу є дуже значною. Зокрема це стосується служіння тюремних священиків, волонтерів, а також діяльності реабілітаційних центрів. Для прикладу, Українська Грео-Католицька Церква розвиває ефективну допомогу  узалежненим в центрі «Назарет» неподалік Дрогобича, керівник о. Ігор Козанкевич.

Центр «Переображення» був заснований громадою Св. Петра і Павла у місті Чернігів 2010 – 2011 року. В ньому надається допомога жінкам, які опинилися у важких життєвих обставинах. Зацікавлення у розвитку служіння центру висловила на зустрічі Інна Снегерьова, заступник начальника головного управління соціального захисту населення Чернігівської обласної держадміністрації. Партнером у розвитку служіння центру є відома благодійна організація Карітас-Україна. Громада селища Любеч доброзичливо сприйняла появу центру, а селищна рада лю'бязно надала приміщення в оренду.  Мешканці Любеча радо зголошуються до праці у Центрі. Налагоджується координація діяльності та взаємодія із відповідними соціальними службами на районному і на обласному рівнях. Зараз соціальну реадаптацію проходять четверо жінок. Очікується прихід матері з малолітньою дитиною. В розкладі дня праця й молитва. Жінки доглядають присадибну ділянку і яблуневий сад, займаються рукоділлям, принагідно запрошуються на працю місцевим лісництвом. Соціальний та духовний супровід здійснюють редемптористи о. Віталій, с. Оксана й с. Михаїла також соціальний педагог п-і Людмила, мешканка селища Любеч, які пройшли відповідне навчання. Для соціально-психологічної праці запрошуються професійні психологи. Часто допомагають волонтери.

Джерело: http://prison-pastoral.blogspot.com