Центрально-Африканська республіка: сотні вбитих, люди переховуються в церквах
  • Срд, 17/05/2017 - 20:09

Сотні вбитих, велика кількість людей шукають прихистку в церквах і на місіях. Насильство з новою хвилею шириться по Центрально-Африканській республіці, яка, як задвалось, по-трохи починала відбудовувати мир і примирення, кладучи край кривавій домашній війні, що триває кілька років.

На жаль, вже кілька тижнів знову доходить до страт між повстанськими групами. У східному Аліндао повстанці вбили як мінімум 130 мирних громадян. На заході країни ситуація теж не краща. Про це розповів Радіо Ватикану о. Мірослав Ґуцва, генеральний вікарій єпархії Буар.

«На відстані 60 км від Буар, що є столицею нашої єпархії, є парафія, де працюють італійські місіонери. Сестри управляють школою і лікарнею, а отці їм в цьому допомагають. Вони обслуговують різні села. В сумі там проживає 17 тисяч осіб. На це містечко відбувся напад, під час якого було вбито кілька десятків осіб. Люди повтікали зі своїх домів, зараз там залишилось близько 600 осіб, котрі переховуються на території парафії. Ці люди є у великій потребі, оскільки туди не потрапляє практично ніяка гуманітарна допомога. Починаючи від Ніем, вздовж кордону з Камеруном, Чадом і Суданом усюди розміщені різні збройні угрупування. На жаль, ситуація не покращується», - розповів він.

На сході Центрально-Африканської республіки, територія якої зараз найбільше охоплена діяльністю повстанських груп, зараз з візитом перебуває кардинал Діедонн Нзапалайна. Він закликав негайно припинити криваву боротьбу, скласти зброю і повернутись до мирних перемовин. Після візиту до цієї країни Папи Франциска, а також після президентських виборів ситуація трохи заспокоїлась, однак теперішні напади показують, що фактично завершення домашньої війни і повернення сталого миру все ще залишається далекою мрією.