Церковні лідери Нігерії: Християни в нашій країні переживають геноцид
  • Втр, 24/07/2018 - 07:51

Церковні лідери в Нігерії заявили, що християни в країні переживають «справжній геноцид».

З січня пастухи-мусульмани фулані вбили 6 000 осіб, серед яких в основному жінки і діти, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на gcshelp.org і Christian Today.

«Те, що відбувається в штаті Плато і інших окремих штатах Нігерії, є геноцидом чистої води і має бути негайно припинене», - йдеться в заяві Християнської асоціації Нігерії і глав церковних деномінацій в штаті Плато.

Керівники церков заявили, що «більше 6 000 чоловік, в основному діти, жінки і люди похилого віку, були понівечені і вбиті під час нічних рейдів озброєних пастухів фулані», що спонукає їх звернутися до уряду Нігерії «зупинити це безглузде кровопролиття в країні і вийти з стану повної анархії, при якому люди змушені захищати самих себе».

Служителі також закликали міжнародне співтовариство і  Організацію Об'єднаних Націй втрутитися в ситуацію з нападами фулані. Вони висловили побоювання, що атаки можуть поширитися і на інші країни.

«Ми особливо стурбовані широко розповсюдженою ненадійністю в країні, де безглузді напади і вбивства озброєними пастухами фулані, бандитами і терористами відбуваються щодня в наших громадах без будь-яких обмежень, незважаючи на величезні інвестиції в служби безпеки», - додали вони, сказавши, що президент Мухаммаду Бухарі не зміг притягнути до відальності нападників.

В своєму зверненні лідери церков посилаються на кілька масових нападів в цьому році, в тому числі на вбивство в кінці червня понад 200 осіб, в основному християн, в результаті нападів на місцевих фермерів, скоєних пастухами недалеко від міста Джос.

Хоча деякі міжнародні засоби масової інформації намагалися показати вбивства як місцевий конфлікт між громадськими групами, керівники церкви разом з основними групами спостерігачів, такими як «Open Doors USA» і «International Christian Concern», заявили, що християни були основною мішенню нападників.

«Ми відкидаємо думку, що напади на християнські громади по всій країні, - це лише зіткнення між фермерами і пастухами. Федеральний уряд загруз в цій пропаганді і обмані. Він рішуче просуває політичну ідею про створення колоній великої рогатої худоби на споконвічно фермерських землях, що належать атакованим громадам. Вони хочуть передати їх пастухам фулані і бачать в цьому єдине рішення проблеми, - заявили в Християнській асоціації Нігерії. - Як це може бути зіткненням, коли одна група наполегливо атакує, вбиває, калічить, знищує іншу і руйнує місця їх поклоніння? Як це може бути зіткненням, коли пастухи полюють на фермерів в їх селах, а фермери рятуються втечею? Як це може бути зіткненням, коли пастухи є хижаками, а корінні фермери є їх жертвами? Поки ми не називаємо хворобу її істинним ім'ям, нам буде важко знайти правильне її лікування».

У своїй заяві міжнародне співтовариство також попередило про геноцид.

«Нігерія наближається до геноциду шляхом вбивств, нанесення каліцтв, спалення та знищення церков і інших місць богослужінь, а також насильницького захоплення і привласнення споконвічно чужих земель, місць поклоніння і житла корінних християн і представників інших корінних релігій в Північній Нігерії», - сказано в повідомленні .

Римо-католицький єпископ Вільям Авеня з Гбоко окремо заявив благодійнії організації Допомога Церкві в потребі, що світ не повинен чекати повномасштабного геноциду, перш ніж прийняти рішення втрутитися.

«Будь ласка, не робіть тієї ж помилки, що і у випадку з геноцидом в Руанді, - заявив він, посилаючись на масове знищення народності тутсі в Руанді, де в 1994 році було вбито близько 1 мільйона чоловік. - Це сталося під нашим носом, але ніхто не зупинив геноцид, і ми добре знаємо, чим все закінчилося».