Церква Бельгії застерігає: Законом про евтаназію зловживають, щоб вбивати без згоди пацієнта
  • Пон, 15/01/2018 - 12:53

Католики Бельгії стривожені тим, що законодавством країни зловживають для того, щоб вбивати пацієнтів без юридичної перевірки необхідних документів.

Одним із нещодавніх випадків стало вбивство через евтаназію 38-річної жінки, котра страждала від аутизму і попросила про евтаназію після невдалих романтичних відносин. Відповідальна комісія не розглянула скарги від родини пацієнтки.  

9 січня бельгійська католицька агенція новин «Cathobel» опублікувала статтю, в якій вказано, що Федеральна комісія у справах контролю та оцінки евтаназії порушила свій статут, не розглянувши справи випадків підозри у зловживаннях.

«Дивує те, що за 15 років від заснування, ця комісія не відкрила жодної справи, щоб розслідувати чи звинуватити хоча б одного лікаря», - йдеться у статті. – «Вона діє як суддя і присяжні і не виконує свою роль. Вона не розширює застосування закону, а порушує його».

Єпископ Кокеролс розповів для Catholic News Agency, що Церква давно розуміла, що комісія «не працює так, як слід». За його словами, єпископи готові підтримати будь-яке розслідування її діяльності або ж «будь-які кроки для того, щоб переконатись, що вона працює так, як повинна».

«Ми проти евтаназії у всілякій формі, позиція Церкви всім добре відома», - додав він.

Як інформує Catholic Herald, евтаназія та самогубство з допомогою лікаря були легалізовані в традиційно католицькій Бельгії у 2002 році. Щороку кількість випадків проведення евтаназії зростає на 27% - ці дані подає місцеве Міністерство у справах здоров’я.

Федеральна комісія у спавах евтаназії, яку очолює практик евтаназії др. Вім Дистельманс, покликана перевіряти чи випадки проведення евтаназії слідують процедурам, вписаним у законодавстві, а підозру про порушення їх подавати державному прокурору впродовж двох місяців часу.